Az lapít, aki fingott

2016.10.08. 13:56

Szombat reggel felfüggesztették a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását is. A Nol.hu szombat reggel óta nem volt elérhető ( azóta egy közleményt adtak ki rajta), de a nyomtatott újság szombaton még megjelent. 

A szerkesztőséget nem értesítették előre erről a megdöbbentő lépésről, a lap munkatársai szerint puccs történt. A kiadó szerint a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig tart a felfüggesztés. A dolgozókat nem engedik be a szerkesztőségbe, nem férnek hozzá emailjeikhez. A lap több munkatársa szombat reggel motoros futár által kézbesített levelet kapott, hogy felmentik őket a munkavégzési kötelezettség alól. Fizetést még kapnak (de csak az alapbérüket), de mától nem kell dolgozniuk.

A csecsenföldi gyakorlatot idéző sunyi manőverre majdnem minden parlamenti párt reagált.

DK, Gyurcsány Ferenc: „A Népszabadság megölése a magyar demokrácia, a magyar sajtószabadság elleni legaljasabb támadás. Nincs kétségünk, a legnagyobb politikai napilap, a demokratikus Magyarország egyik legfontosabb képviselőjének elhallgattatása az Orbán rezsim egyik legaljasabb gaztette."

LMP: „Ki kell nevetni azt a szánalmas kormányt, amelyik egykor lelkesen küzdött a kommunisták ellen, most pedig Putyin módszerével szántja be az ellenzéki sajtót.

Jobbik: „Orbán Viktor gátlástalan megalomániájának újabb példája a Népszabadság totális ellehetetlenítése. Mindenki számára világos, hogy a napilap bedöntését nem a piaci logika diktálta, hanem Orbán Viktor parancsa és gazdasági holdudvarának aknamunkája."

Szigetvári Viktor, Együtt: „Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára Orbán Viktor felszámolta a magyar sajtószabadságot. Az Együtt teljes szolidaritást vállal a Népszabadság minden munkatársával."

MSZP: „A sajtó fekete napja: a kormány eltaposta a nép szabadságát. Az MSZP szolidaritását fejezi ki a lap munkatársaival – Orbán Viktor a Fidesz kicsinyes, de minden korábbinál agresszívebb politikai bosszújának áldozatai ők. Október nyolcadika a magyar sajtószabadság fekete napja."

Liberálisok: "Ott leszünk" - írták a Parlament elé meghirdetett tüntetéshez.

Párbeszéd Magyarországért: „A legsötétebb történelmi időszakokra emlékeztet, ami péntekről szombatra virradóra a Népszabadsággal történt."

Fidesz: Ø

KDNP: Ø

Óriási UPDATE:

Megszólalt Németh Szilárd a Fidesz alelnöke, akit az RTL Klub kérdezett az ügyről. Németh többek között azt mondta:

Szerintem már épp itt volt az ideje, hogy bezárjon a Népszabadság váratlanul, nekem ez a szerény véleményem.