Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hétfőn kerül az Országgyűlés elé az alaptörvény-módosítás

2016.10.09. 08:29
A kvótareferendummal összefüggő alaptörvény-módosítás egyértelműen kimondja majd, hogy Magyarországra idegen népességet nem lehet betelepíteni.

Maga Orbán Viktor nyújtja majd be a módosítást, ami azt is tartalmazza, hogy akkor szerezhet jogot valaki arra, hogy Magyarországon éljen, ha egyedi kérelmét a magyar parlament által meghatározott jogszabályi rendben elbírálták. Nincs tehát sem csoportos, sem egyéni betelepítés.

A kormányfő a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában azt nyilatkozta, a módosítás kimondja, hogy az államforma, az államberendezkedés, az ország területe és népessége a magyar nemzet alkotmányos identitásához tartozik, és ezt semmilyen külső jogszabály nem módosíthatja, nem írhatja felül.

Úgy érzem, hogy szép szöveget alkottunk. Ez javára válik a magyar alkotmánynak és egyértelműen kifejezi az emberek akaratát.

A módosítás szövege a miniszterelnök szerint "belül marad" az EU jogrendjén, és azt el is küldték már az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek. A parlamenti döntés tulajdonképpen azért kell, mert a referendumon a választópolgárok nem voltak elegen, hogy közjogi érvénnyel ruházzák fel a népszavazást. 

Orbán minden parlamenti képviselő támogatására számít, mert szerinte az nem neki, hanem a módosításnak szól.

Szerencsére itt nem is a miniszterelnökről, nem rólam van szó, hanem 3,3 millió ember akaratáról, és azt már minden parlamenti képviselő - pártállástól függetlenül - bátran támogathatja, legyen MSZP-s, független vagy éppen jobbikos.

Orbán Viktor szerint ha Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és a testület vezetői betartották volna az unió szabályait, nem lett volna szükség népszavazásra Magyarországon. Ezt azzal magyarázta, hogy a miniszterelnökökből álló Európai Tanács kétszer is úgy döntött, nem támogatja a kötelező kvótát, a bizottság azonban ezzel ellentétes jogszabályalkotásba kezdett.

Október 13-án összeül Brüsszelben a belügyminisztereket tömörítő Belügyi Tanács, amelynek napirendjéről le akarják vetetni a bizottság kvótajavaslatát, mert az ellentétes a miniszterelnökök döntésével.