Már le is mondott a Népszabadság-kiadó megbízott vezetője

2016.10.10. 20:59 Módosítva: 2016.10.10. 21:11

„Katona Viktor, a Mediaworks Zrt. pénzügyi és operatív igazgatója, valamint megbízott vezérigazgató egészségügyi okok miatt a mai napon kérte munkaviszonya megszüntetését, valamint lemondott igazgatósági tagságáról is” – áll a Népszabadság tulajdonos cégének közleményében.

Ő az az ember, aki szombaton átvette a cég vezetését, amikor Népszabadság munkatársait levélben értesítették a lap kiadásának felfüggesztéséről.

A levelet azonban sem ő, sem más nem írta alá a Mediaworks részéről, így jogi érvényessége sem egyértelmű.

Katona a Mediaworks megalapítása óta pénzügyi és operatív igazgatóként dolgozik a társaságnál.

A Népszabadságot kiadó Mediaworks az újságírók átverésével és megalázásával egyik napról a másikra felfüggesztette a nyomtatott Népszabadságot és elérhetetlenné tette az online kiadását, a Nol.hu-t szombaton.

A szerkesztőség mindent megtesz, hogy tárgyalhasson a lap eladásáról, hogy ne szűnjenek meg örökre, ezt azonban olyan mesterhúzások akadályozzák, mint hogy véletlenül nincs a vezetőséggel jogász, vagy a legutóbbi, betegségre hivatkozott tárgyaláselnapolás. Mától az is biztos, hogy a megbízott vezérigazgatóval sem tudnak tárgyalni. De a tárgyalást a ma előkerül dokumentumok is nehezíthetik: a Népszabadság és a Nol.hu márkanéven egy MKB-s jelzálog van, ami azt jelentheti, hogy az MKB beleegyezése nélkül nem lehet eladni a lapot. Pető Péter, a lap főszerkesztő-helyettese ma úgy nyilatkozott, szerinte sokkal valószínűbb, hogy a tulajdonos egyáltalán nem akar megválni az újságtól, így a szerkesztőség nem tudja továbbvinni a lapot.

A főszerkesztő Murányi András ma arról beszélt a lap régi-új székhelye előtt, hogy a Népszabadság vezetőségének képviseletében próbálta folytatni a tárgyalásokat a Mediaworksszel. A lap lehetséges értékesítéséről vagy a lap újraindításáról egyeztettek volna.

Ez azonban nem jöhetett létre, mert a Mediaworks betegségre hivatkozva lemondta a találkozót. A szerkesztőség ma megtette árajánlatát Heinrich Pecinának, a Mediaworks tulajdonosának. Ebben azt kérték, hogy a jog kerüljön a szerkesztőséghez, az árat 1 euróban állapították meg, „ami ha igazak az 5 milliárdos veszteségről szóló hírek, akkor kifejezetten jutányos" – mondta Murányi.