Bicskei gyermekotthon: újra vizsgálódik az ombudsman

2016.10.11. 13:23

Utóvizsgálatot rendelt el az alapjogi biztos a bicskei gyermekotthonban, a négy évvel ezelőtt felmerült szexuális visszaélések gyanújának kivizsgálásáról szóló ombudsmani jelentéshez kapcsolódóan, hogy kiderüljön, azóta milyen lépések történtek a rendszeren belül a visszaélések érdemi feltárására  – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-vel.

 A jelenlegi ombudsman, Székely László döntését az intézményt hétvégi felfüggesztéséig 26 éven át vezető igazgatóval szemben ismét felbukkant vádak tették aktuálissá.  Az utóvizsgálat arra terjed ki, hogy 2012 és 2016 ősze között, a gyermekvédelmi gyám mostani jelzéséig milyen lépések történtek a rendszeren belül a visszaélések érdemi feltárására.

A közleményben az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala emlékeztetett arra, hogy 2012 októberében Szabó Máté akkori alapjogi biztos már számos aggályt és problémát tárt fel a bicskei Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthonban történt szexuális visszaélések gyanújának kivizsgálásával kapcsolatban:

  • Sérti a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát sérti, ha a velük foglakozó szakemberek nem vagy csak késve jelzik a szexuális bántalmazás gyanúját.
  • Aggályos, hogy a tanúként meghallgatott gyermekek törvényes képviseletét az igazgatóhelyettes látta el, aki munkajogi függőségi viszonyban állt a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított igazgatóval.

Székely László ismét felhívta a figyelmet a média fokozott felelősségére, a hiteles, alapos tájékoztatás fontosságára az ilyen érzékeny, gyermekeket ért szexuális abúzust felvető, társadalmi felháborodást kiváltó ügyekben. A gyermekeket érintő, tévedésen, félreértésen alapuló vagy kellő körültekintés nélkül közreadott hírek révén olyan torzított kép kerülhet a nyilvánosság elé, amely nagy kárt okozhat az érintett gyerekeknek és szakembereknek egyaránt – mondta Székely.

Az RTL Klub múlt szerdai esti Híradójában, majd a Házon kívül című műsorban a bicskei gyermekotthon két volt lakója névvel és arccal vállalt nyilatkozatában azt mondta, az intézet igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, nekik négy, illetve nyolc éven keresztül volt intim viszonyuk vele.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy hónappal  feljelentés és néhány nappal az ügy nyilvánosságra kerülése után tudatta, hogy felfüggesztette állásából V. Jánost – állítólag ezt a gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság már szeptemberben megtette – majd arról is döntött, hogy hétfőtől egy külső vezető veszi át a gyermekotthon irányítását.