Három magyar egyetemi képzés került rá a tajvani világranglistára

2016.10.11. 17:14 Módosítva: 2016.10.11. 17:37

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépészmérnöki kara, az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem fizikusképzése a Semmelweis Egyetem orvoskara került rá egy, a világ legjobb felsőoktatási képzéseit rangsoroló listára. A National Taiwan University Ranking (NTU) szakterületenként mutatja a világ 300-300 legjobb tudományos eredményt elérő képzését.

  • a mérnöki szakterületen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépészmérnöki képzése a 258. helyen szerepel,
  • a fizikusképzésben az  Eötvös Loránd Tudomány Egyetem fizika szaka a 268. helyre került, 
  • az orvosi szakterületen pedig a Semmelweis Egyetem orvoskara a 278. helyen áll.

A rangsor a tudományos cikkek alapján értékeli az egyetemek teljesítményét. Figyelembe veszik a minőségi cikkek számát, a hivatkozások számát, a kutatók idézettségét mutató h-indexet, a nagy idézettségű cikkeket. Mivel a rangsort teljes egészében e közlemények vizsgálatával készítik, az eredmény mind a kutatás „termelékenysége”, mind a kutatási eredmények hatása és a kutatási kiválóság szempontjából jól mutatja az intézményekben zajló tudományos kutatómunkát, amely jelentős hatással van a képzés minőségére is, írja közleményében a Műegyetem.

A Ljubljanai Egyetemen és a BME Gépészmérnöki Karán kívül egyetlen szomszédunk műszaki egyeteme sem szerepel a 300-as listán, beleértve a bécsi, vagy a pozsonyi műegyetemet is. Ha egy kicsit távolabbra tekintünk, akkor sem cseh, sem olasz intézmény nem került a mérnöki képzések listájára. A BME gépészmérnöki képzése olyan egyetemeket előz meg, mint a University of Pittsburgh, University of Edinburgh, University of Kaiserslautern, Trinity College Dublin. 

A minden szakterületet összesítő rangsor első három helyén a Harvard, a Stanford és a Johns Hopkins egyetem szerepel. Az első tízbe a Torontói Egyetem (4.) és Oxford (5.) mellett csak Egyesült Államokbeli egyetemek kerültek. Az összesítésben a Top 300 egyetem közé magyar intézmény nem került. A szomszédos országok közül bejutott viszont az összesítésbe hat ausztriai egyetem, a Ljubljanai Egyetem és a Belgrádi Egyetem is.