Nem keménykedett a Jobbik az alaptörvényről tartott egyeztetésen

2016.10.11. 16:43

Egyetértés alakult ki a kormánypártok és a Jobbik között az alaptörvény módosításában a keddi, ötpártira tervezett, de végül három párt részvételével zajló egyeztetésen, közölte az MTI.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a tanácskozást követően azt nyilatkozta: "a felmerülő jogtechnikai kérdések" az érdemi vitát nem érintik, ezért úgy látja, a parlament november 8-án el fogja tudni fogadni a módosítást. Kifejtette azt is, hogy a pártok közötti egyeztetés kétszintű: Orbán Viktor a Fidesz elnökeként kétoldalú egyeztetéseket folytat a pártelnökökkel, a Fidesz frakciója pedig ötpárti egyeztetéseket kezdeményezett. Előbbi egy politikai, utóbbi egy szövegező fórum - mondta.

A fideszes politikus azt is mondta, egyetértés volt abban, hogy az Országgyűlésnek kell döntenie arról, hogy a nem magyar és nem uniós állampolgárok hogyan élhetnek Magyarországon. Nem Brüsszel és nem az ENSZ, hanem a magyar hatóságok dönthetik el, hogy egy harmadik országbeli állampolgár egyedi kérelmének helyt adnak-e - magyarázta.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője úgy értékelt: az alaptörvény módosításával az ország érdemi jogi védelmet kap a betelepítési kvótákkal szemben. Kitért arra, hogy nemzetközi jogászok véleményét és a német alkotmánybíróság állásfoglalását is osztják, amely szerint a tagállami alkotmány magasabb rendű, mint egy másodlagos uniós jogforrás.

Kifejtette azt is: azt javasolták, hogy pontosítsák azt a fogalmat, hogy mit értenek idegen állampolgárok betelepítése alatt. A Jobbik szerint a harmadik országbeli állampolgárokat kell ezalatt nevesíteni. Továbbá az alaptörvényhez kapcsolódó, a betelepítésről szóló jogszabályt sarkalatosként határoznák meg. Utóbbi szerinte garanciát adna, mert az alaptörvény nem egy feles többséggel könnyen felülírható törvényre hivatkozna.

Hozzátette: nincs konkrét időpontja még, de "a Vona-Orbán csúcson" Vona olyan gondolatokat fogalmaz majd meg, amik nem nyilvánosak még, de fontos, hogy Magyarország érdekében ezzel kapcsolatosan is előrelépjenek.

Az alaptörvény módosításához kétharmados jóváhagyás kell, ezért fontos, hogy a Jobbik hogy áll a kérdéshez.

Nem kímélték a távolmaradókat

Az egyeztetésen a KDNP-t Harrach Péter frakcióvezető képviselte, az MSZP és az LMP azonban nem vett részt azon.

Erről Volner azt mondta, a Jobbik felelősnek érzi magát az országért és közreműködik abban, hogy a népszavazás által nemzetközi színtéren Magyarországnak okozott károkat mérsékelni tudják, emellett szomorúnak nevezte, hogy más ellenzéki pártok nem jelentek meg, szerinte a baloldal "úgy viselkedik, mint egy durcás kisgyerek", az LMP-ből pedig "gyakorlatilag csak a zavar árad".

Kósa Lajos pedig megjegyezte: a szocialistákra ahogy eddig, az ország védelmében ezután sem lehet számítani. Szóvá tette azt is, hogy az LMP "megsértődött", miután egy senki által össze nem hívott hétfői egyeztetésre mentek el. Értékelése szerint az eset a pártnál uralkodó szervezeti káosznak köszönhető.