Foglyul ejtették a Népszabadság újságíróit

2016.10.11. 15:07 Módosítva: 2016.10.11. 15:09

A bírósághoz fordul a Népszabadság üzemi tanácsa, mert úgy látják, hogy a lap felfüggesztésekor sorozatos törvénysértések történtek, mondta Bednárik Imre, a Népszabadság belpolitikai szerkesztője az ATV Start műsorában. A lap sorsáról szóló döntést például egy olyan felügyelőbizottsági ülésen hozták meg, amelyre nem hívták meg az üzemi tanács képviselőit, pedig az üzemi tanács elnökének jelen kellett volna lennie.

A szerkesztőség hétfőn szerette volna folytatni a tárgyalást a lap eladásáról a Mediaworks menedzsmentjével, de a hétfői találkozót a kiadó betegség miatt lemondta, most pedig nincs kivel tárgyalniuk. Rónai Balázs, a Mediaworks vezérigazgatója már korábban felmondott – feltehetően a Népszabadság felfüggesztése miatt. Hétfőn azonban már a helyére kinevezett Katona Viktor pénzügyi és operatív igazgató is kérte munkaviszonya megszüntetését, hivatalosan egészségügyi okok miatt. Bednárik Imre erről azt mondta: „A legnagyobb baj az, hogy nincs megjelölve, ki az, aki Katona Viktor helyére kerül, és kivel lehetne tárgyalni a továbbiakról.”

A Népszabadság szerkesztősége Heinrich Pecinának, a Mediaworks tulajdonosának azt az ajánlatot tette, hogy a kiadási jogokat 1 euróért adja el a szerkesztőségnek. Murányi András főszerkesztő szerint ha igazak az 5 milliárdos veszteségről szóló hírek, akkor ez kifejezetten jutányos ár. A szerkesztőség ezután maga próbálna meg befektetőt keresni a lap működésének folytatásához. A helyzet viszont most úgy néz ki, hogy a Mediaworks sem megjelentetni nem akarja a Népszabadságot, sem eladni, hogy azt esetleg más adja ki ezután. 

A Népszabadság újságírói is sajátos helyzetben vannak. Amikor szombaton felfüggesztették az újság nyomtatott és online kiadását, nekik nem mondtak fel, csak felmentették őket a munkavégzés alól. Az újságírók nem mehetnek be a székházba, nem férnek hozzá céges levelezésükhöz és a szerkesztőségi rendszerhez sem, de fizetésüket elvileg megkapják. 

A lap felfüggesztése után az újságírók azt tervezték, hogy valamilyen online felületen közzéteszik a még meg nem jelent cikkeiket. Ezt azonban nem tehetik meg. Továbbra is munkaviszonyban állnak a Mediaworksszel, szerződésük szerint ha most saját névvel publikálnak más helyre, akkor akár a végkielégítésüket is elveszíthetik, mondta Bednárik az ATV-nek.

Arról sikerült megállapodni a Mediaworksszel, hogy a dolgozók kedden és szerdán szervezett keretek között átvehetik a szerkesztőség épületében lévő személyes dolgaikat.