Kiakadtak az evangélikusok Balog Zoltán Bayer Zsoltról szóló mondatain

09
2016.10.13. 07:10
Rosszindulatúnak tartják evangélikus körökben, hogy Balog Zoltán miniszter az Indexnek adott interjújában Bayer Zsolt pápáról szóló szavait azzal mentegette, hogy Luther Márton 500 évvel ezelőtt sokkal durvábbakat írt a katolikus egyház fejéről. Egy teológus professzor és egy evangélikus lelkész kemény szavakkal olvasott be Balog Zoltánnak és Bayer Zsoltnak.

Nagy felzúdulást keltett evangélikus körökben Balog Zoltán Indexnek adott interjúja. Ebben a minisztert Bayer Zsolt egyik megjegyzéséről is megkérdeztük. A publicista ugyanis a menekültválság és a terrorizmus összetett okairól beszélő Ferenc pápa szavait a blogján úgy kommentálta: "a pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember". A református lelkész Balog Zoltán válasza erre ez volt:

Bayer Zsolt evangélikus. Olvassák el, miket mondott Luther Márton a pápáról. Azokhoz képest ezek nagyon szelíd megfogalmazások.

Információink szerint Balog válasza evangélikus körökben, sőt az egyház vezetésében is megütközést keltett. Az egyház vezetése hivatalosan nem kívánt reagálni, Balicza Iván, a budavári gyülekezet nyugalmazott evangélikus lelkésze azonban az Indexnek azt írta: a miniszter részéről nagyon meggondolatlan és barátságtalan gesztus volt ez a mondat.

Ha a miniszter úr ezzel a beszúrással Bayer Zsolt kijelentéseinek vállalhatóságát vagy szalonképességét akarja védelmezni és igazolni, akkor ez az evangélikus egyházra és Luther Mártonra való utalás nemcsak meggondolatlan és barátságtalan, hanem sértő, és nem csak az evangélikus, hanem a katolikus egyházra is.

A pápa nem illett bele a kvótakampányba

Ferenc pápa idén nyáron olyan nyilatkozat tette, ami nem illett a kormány kvóta- és menekültellenes kampányához. A katolikus egyházfő augusztus elsején azt mondta: az iszlámot nem lehet az erőszakkal azonosítani, és nem minden muzulmán erőszakos. Ferenc pápa szerint minden vallásban van egy kisebb fundamentalista csoport. Így van ez a katolikusoknál is, elég csak megnézni azokat a mindennapos híreket Olaszországban, amikor megkeresztelt katolikusok megölik a barátnőjüket vagy az anyósukat. A pápa szerint így ha az iszlám erőszakot szóvá tesszük, szóvá kell tennünk a katolikus erőszakot is. 

Ferenc pápa szerint a terrorizmus akkor fokozódik, ha nincs más lehetőség, és amikor a pénzt bálványozzák az ember helyett, amikor azt helyezik a világgazdaság középpontjába. A terrorizmus erősödésében szerinte szerepet játszik a munkanélküliség is: "Megkérdeztem magamtól, hány munkanélküli fiatalt fosztottunk mi meg Európában eszményeitől. Ezután ők a kábítószerhez, az alkoholhoz fordulnak, vagy jelentkeznek az Iszlám Államba".

Balicza szerint az tény, hogy Luther Márton műveiben találhatók nagyon kemény és mai fogalmaink szerint sértő vélemények a pápáról. Mindez azonban 500 évvel ezelőtt, a reformáció harcában történt, amikor Luther Mártont kiátkozták és követőivel együtt kiközösítették. Balicza szerint a Luther által használt stílus az 500 évvel ezelőtti "vitakultúrában" nem volt szokatlan.

Mindezt a kor elfogadott vitastílusának kontextusából kiemelni és ma igazoló példaként felhozni nem csak történelmietlen, hanem sértő is.

A nyugalmazott lelkész külön kiemeli, hogy ma a katolikusok és az evangélikusok közötti párbeszéd vitás kérdésekben is egymás kölcsönös tiszteletben tartásával, teológiai érvelésekkel történik, amelybe semmilyen szélsőséges és a másik felet megbántó hang nem fér bele. Balicza Iván szerint Bayer Zsolt evangélikus vallási hovatartozásának említése az interjúban irreleváns, véleménye pedig a pápáról semmiképpen nem illik az evangélikus egyházhoz.

Foglalkozik az üggyel Béres Tamás, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzora is. Ő a Kötőszó című evangélikus blogon azt írja: "Balog Zoltánnak ezzel a válasszal sikerült jóval felülmúlnia Bayer rosszindulatát".

Bayer Zsolt gyomorforgató igénytelenségét, a kormány iránta megnyilvánuló támogatásának cinikus magyarázatait és az állami kitüntetéseiket tiltakozásként sorban visszaszolgáltatók magas számának botrányos hírét mégsem lehet Luther nyakába varrni még egy elejtettnek szánt, övön aluli rúgással felérő megjegyzéssel sem.

Béres szerint Balog szándéka érthető: "Az elmúlt években, az evangélikusok vezetői között egy sem akadt, aki kritika és fenntartások nélkül felsorakozott volna a kormányzati propaganda mögé".

A professzor szerint a miniszternek és református lelkésznek is tudnia kellene arról az évtizedek óta tartó folyamatról, amely a katolikusok és az evangélikusok szembenállása helyett a két egyház közösségét tartja szem előtt. Béres szerint így Balog "megbukott a testvéregyházak ökumenikus támogatása, a politika és teológia megkülönböztetésének képessége, valamint a rosszindulatról való lemondás erénye terén".  • Tippek
  • Hírek