Lázár-összes helikopterről és Népszabadságról

2016.10.13. 16:26
Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől a csütörtöki kormányinfón megtudhattuk, hogy nem szállna helikopterre, tériszonyos, a feleségét, élettársát nem alkalmazná munkaadóként, és hiányozni fognak neki a Népszabadság újságírói.

A csütörtöki kormányinfón több újságíró is feltett kérdéseket két aktuális témában: Rogán Antal helikopterezésével, illetve a Népszabadság kiadásának felfüggesztésével kapcsolatban. Az Index arról is kikérdezte a Magyar Nemzeti Bank elnökének lakásbérléséről is. Összegyűjtöttük, miket mondott a miniszter.

A minisztert az Index is kérdezhette különféle témákban:

Helikopter-ügy: Lázár sosem szállna helikopterre

  • Mi kavargott a fejében, amikor Rogán Antal a parlamentben a helikopter-ügyben védekezett? Az, hogy mit válaszoljak a nekem szóló, más témájú kérdésre. Erről kértem infót, ezt hozták be papíron. Nem kételkedtem benne, hogy Rogán Antal meg fogja válaszolni a neki szóló kérdést, mint ahogy ez meg is történt.
  • Ön elutazna helikopterrel egy lagziba? Nem utaztam életemben helikopterrel, nem is tervezem. Ha egy székre felállok, már tériszonyom van.
  • Ön mit gondol arról, hogy Rogán Antal perrel fenyegette az újságírót helikopter-ügyben, majd kiderült, hogy hazudott? Ez egy hiba, amit a minisztertársam elismert.
  • Azt arra mondta, hogy helikopterezett, nem arra, hogy hazudott. Én azt gondolom, az egész ügyről mondta.
  • Mi legyen a családtagok vagyonnyilatkozataival? (A Rogán-ügyben hivatalosan Rogán Cecília intézte a helikopterezést) 2006-ban megcsináltam, senki nem követte a példámat. 
  • Tervben van? Volt ilyen vita, de a Kúria úgy döntött, nincs erre lehetőség.

Népszabadság: hiányozni fognak Lázárnak a tudósítók

- A Népszabadság hirdetéseinek 1 százaléka volt állami, a Lokálnak 85, ez arányos?

- A hirdetések elosztásáért felelős ügynökséget kell kérdezni, miért ez volt a döntés, feleli Lázár. Hozzáteszi: most jár le a tender, a kormány meg fogja vizsgálni az eredményességet. Hogy miért szüntette meg a kiadó a Népszabadságot? Erről a kiadót kell megkérdezni. 2010-ben és 2014-ben a Népszabadság áldásos tevékenysége mellett kaptunk kétharmadot, milyen politikai érdekünk fűződött volna a megszüntetéséhez - teszi fel a kérdést Lázár.

- Orbán Kötcsén azt mondta, a liberális médiateret vissza kellene szorítani. Szóval Orbán is foglalkozik a sajtóval.

- Ha a szellemiségre lesz igény, lesz, aki előfizessen. Ott van az ellenzéki Népszava, Magyar Nemzet, a másik oldalon ott van a Magyar Idők és a Magyar Hírlap. 2-2. 

Lázár a kérdésekre válaszolva még a következőket mondta:

  • Hiányozni fognak a Népszabadság tudósítói, de jó szakemberek, biztos lesz egzisztenciájuk. Viszont elvárható lenne, hogy ha bezár egy lap, akkor méltányosan és normálisan váljanak el, ne a munkatársak becsapásával történjen ez meg. Miniszterként nem biztos, hogy ezt kellene mondjam, de az újságírók helyzete még szenzitívebb, mint másoké. Minden újságíró korrekt és fair elbánásban kellene részesüljön.
  • A kormány a Népszabadsággal nem foglalkozik. Ha a kormányinfó ellen bojkott van, azt tudomásul veszi. Furcsa idea lenne, hogy a kormány mentse meg a Népszabadságot az adófizetők pénzéből. Ilyen kérés hiányában ezzel nem foglalkoznak.
  • Ha a Népszabadság gondolkodásmódjára van igény, akkor folytatódni fog. A kormány álláspontja nem ügydöntő. Azt gondolom, meg fog oldódni a dolog, „így vagy úgy”.
  • Lázár nem tudott azonosulni a Népszabadság világnézetével, de Tanács István és Tamás Ervin műveit nagyszerűnek és intellektuálisan kiemelkedőnek tartja. Ha nincs, aki megvegye az újságot, azon a kormány nem tud segíteni.

Matolcsy György botrányai

  • Mint gondol arról, hogy az MNB elnöke a Bankszövetség és az Unicredit vezérének elnökének lakásában lakik? A kormánynak az MNB tevékenységét nem kellene kommentálnia. A Bankszövetségnek jobban kellene ügyelnie a részletekre. 
  • Elfogadhatónak tartja, hogy egy intézmény vezetője a feleségét, barátnőjét, szeretőjét alkalmazza? Nem szeretem, ha nálam ilyen történik.