Még napokig fagyoskodhatnak a gyerekek a zuglói óvodában

DSC 4417
2016.10.13. 17:28
Nincs fűtés hétfő óta a a zuglói Örökzöld Óvodában, és a karbantartás miatt még a jövő héten sem lesz. A szülők háborognak, az óvoda kéri, hogy minden gyereket jól öltöztessenek fel, vagy ne is vigyék be, ha lehet. Az önkormányzat a Főtávra mutogat, aki viszont visszamutogat az önkormányzatra.

Szokatlanul alacsony hőmérséklettel szembesültek azok a szülők, akik hétfőn reggel vitték be gyereküket a zuglói Örökzöld Óvodába. Egyikük rá is kérdezett az óvoda egyik dolgozójánál, ekkor derült ki: az óvodában nincs fűtés, így 20 fok alá csökkent a hőmérséklet. 

Több szülő is megkereste az Indexet, mert aggasztónak tartják, hogy fűtetlen épületben kell tölteniük az egész napot a gyerekeknek, és erről ráadásul csak utolsó pillanatban értesültek. Ha értesültek.

Az óvodában nem hirtelen romlott el a fűtés, egy tervezett karbantartás zajlik, amely hétfőn kezdődött. Az óvoda vezetője viszont csak az utolsó pillanatban, egy múlt pénteken szervezett óvodai rendezvényen jelezte a dolgot.

Az egyik szülő elmondása szerint ezen kevesen vettek részt, így a legtöbben csak hétfőn reggel vagy délután értesültek a hibajavításról. Vagy felújításról, ugyanis az óvodában kifüggesztett két tájékoztatón mindkét változat szerepel.

Miért most kezdték a karbantartást?

A szülők elmondása szerint kedd óta olajradiátorokkal oldják meg a fűtést, de hétfőn a dolgozóknak egy erre is alkalmas klímával kellett gazdálkodniuk. Ők egyébként állítólag mindent megtesznek, hogy a gyerekeket melegen tartsák, de csodára nyilván ők sem képesek. Néhány szülő szeretett volna hősugárzót bevinni, a gyerekek szerint azonban kedden már így is volt áramkimaradás, valószínűleg az olajradiátorok miatt. Önmagukban viszont az olajradiátorok sokak szerint nem biztosítanak elegendő hőmérsékletet, főleg, hogy nem hétfőtől voltak használatban.

Jelenleg az óvoda arra buzdítja a szülőket, hogy adjanak meleg ruhát a gyerekükkel, illetve ha meg tudják oldani, vegyék ki őket az óvodából. Az egyik szülő elmondta, ők szerencsére meg tudják oldani, de sok olyat ismer, akinek ez nem fog menni.

A szülők szerint az óvoda vezetője már hónapokkal ezelőtt tudott a problémáról, amit az önkormányzat, a Zuglói Intézménygazdálkodási Központ és a vagyonkezelő felé is jelzett, de eredményt sehol nem ért el. Végül a múlt héten szóltak neki, hogy most nekiállnak a munkálatoknak. Az ügyben megkerestük az óvodát, a vezető azonban azt mondta, nem kíván nyilatkozni, forduljunk a fenntartó önkormányzathoz.

Az önkormányzat ködösít

Több szülő is megpróbált az önkormányzattól információt szerezni, de szép lassan elvesztek a polgármesteri hivatal különféle mellékeinek tengerében. A válasz gyakorlatilag mindenhol az volt, az ügy nem az ő hatáskörük, de a következő számon elérhetik az illetékest. Egy szülő Karácsony Gergely, zuglói polgármesternek is írt az ügyben, de választ állítása szerint tőle sem kapott. 

A zuglói önkormányzat az Indexnek azt írta, hogy az óvoda fűtését a Főtáv biztosítja. Vagyis az önkormányzat a fűtési cégre hárítaná a felelősséget:

A Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltatási Zrt. (ZVK)- amint tudomására jutott - azonnal értesítette a Főtávot az épület fűtésének hibájáról. 

Azt nem írták, hogy mikor jutott a tudomásukra a fűtés meghibásodása, és mikor értesítették a Főtávot. Emellett azt írták, hogy a Főtáv szakemberei ekkor felmérték az épületet és megállapították az alapvezeték cseréjét. Megerősítették, hogy a munkálatok több hetet vesznek igénybe, de elmondásuk szerint ez szakaszosan zajlik, és a ZVK olajradiátorokat is vitt az épületbe. 

A Főtáv nem felelős

Megkerestük a Főtávot, amely szerint az óvodán belüli fűtési rendszer meghibásodásáról van szó, amiért ők - az önkormányzat állításával ellentétben - nem felelősek. Annyiban igazat adtak az önkormányzatnak, hogy az óvodának távhőszolgáltatást nyújtanak, így többek közt az épület fűtését is ők biztosítják, de az ő tulajdonukban csak az épületen kívüli vezetékek állnak. 

Ez azt jelenti, hogy a Főtáv az utcai gerincvezetékért és az óvoda hőközpontjába vezető bekötővezetékért felel, ezeknek azonban semmi baja. A gond az épületben található alapvezetékkel van, ami a fenntartó tulajdona.

A Főtáv erről egyébként már a tavalyi fűtési szezonban is értesítette a ZVK-t, sőt a kollégáik kétnaponta voltak kint a helyszínen a - nem is hozzájuk tartozó - rendszer karbantartása miatt. Ekkor ígéretet kaptak, hogy nyáron felújítják a rendszert, ez azonban - mint látjuk - nem történt meg.

Herpai Attila, a Főtáv PR-csoportjának vezetője azt is hozzátette, ők minden szerződéses kötelezettségüknek eleget tesznek. Az, hogy az intézmény nem tudja fogadni az általuk szállított hőenergiát, már nem az ő hibájuk. Az épületen belüli fűtési rendszer nem a Főtáv tulajdona, így annak karbantartásáért, javításáért a tulajdonos, azaz a zuglói önkormányzat szolgáltatója felel. Arra a kérdésre, hogy most az ő munkatársaik dolgoznak-e a helyszínen, határozottan nemmel válaszolt.

Vagyis az önkormányzat a Főtávra, míg a Főtáv az önkormányzatra mutogat. Ami biztos: az új fűtési alapvezeték a következő hét végére lesz kész, ekkor azonnal el is indítják a szolgáltatást. Addig azonban marad a 20 fokos hőmérséklet és a meleg ruházat az Örökzöld Óvodában.