Megússza az MSZP-s képviselőnő, aki elment a kvótaszavazásra

2016.10.13. 07:09

Az MSZP fegyelmi bizottsága megtárgyalta kedden Móricz Eszter ügyét, és arra jutott, hogy nem kell kizárni az MSZP-ből a renitens rákospalotai képviselőt, értesült az Index.

Móricz Eszter megrovást kapott, de tagja maradhat az MSZP-nek,

erősítette meg információnkat Nyakó István, a párt sajtófőnöke.

Móricz Eszter, az MSZP XV. kerületi önkormányzati képviselője, volt országos elnökségi tagja, akkor került be a hírekbe, amikor a kvótakampány kellő közepén szembement a párt központi irányvonalával, és nyilvánosan a nemmel szavazás mellett buzdított.

A párt ugyebár alapvetően a távolmaradás mellett kampányolt, és Molnár Gyula elnök többször is elmondta, hogy Orbán Viktor szerekerét tolja az, aki elmegy szavazni. Móricz viszont azt nyilatkozta az M1-nek akkor, hogy ellenzi a migránsok betelepítését, és azt szeretné, hogy "Magyarországon ne kelljen az iszlám jogrend (saría) érvényesítésétől félnie egy nőnek".

Móricznak ezután az elnökség előtt kellett magyarázkodnia, és az lett a vége, hogy a párt etikai fegyelmi vizsgálatot indít ellene, annak lezárultáig pedig felfüggesztették a párttagságát. Móricz akkor egy közleményt is kiadott, amelyben sajnálkozását fejezte ki, és közölte, hogy "október 2-án nem veszek részt a népszavazáson, nem segítem szavazatommal Orbán Viktor politikáját."

Majd ezek után az ATV-nek a szavazás után azt mondta, hogy

mégiscsak elment szavazni, és lelkiismerete szerint szavazott.

Bár nem árulta el, hogyan voksolt, de egyéni meggyőződését hangsúlyozta, így a szövegkörnyezet alapján valószínűsíthetően nemmel szavazott.

Ehhez képest az etikai bizottság úgy találta, maradhat a párttagsága. A három kiszabható retorzió közül (fegyelmi, megrovás, kizárás) a másodikat kapta. Így Móricz továbbra is MSZP-sként politizálhat.

Kerestük Móricz Esztert a szavazásával és a büntetésével kapcsolatban, de nem kívánt nyilatkozni.  • Hírek
  • Lakáshitel