Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Erdogán fenyegetőzéssel érné el, hogy ne hagyják ki a háborúból

2016.10.14. 19:29

Törökország B-tervet hajt végre, hogy ha nem vonják be a koalíciós erők az Iszlám Állam (IÁ) iraki de facto fellegvára, Moszul elleni offenzívába - közölte pénteken Recep Tayyip Erdogan török államfő.

A török elnök nem fejtette ki ugyanakkor, hogy az említett B-terv alatt mit is ért.

A törököket megszállónak tartják

Ankara Washington támogatásával készül a várhatón még októberben megkezdődő katonai beavatkozásra. Ankara és Bagdad között ugyanakkor a közelmúltban ismét fellángolt a vita amiatt, hogy a csaknem egy éve Moszul közelében állomásozó török csapatok sértik-e Irak szuverenitását.

Bagdad megszálló erőnek tekinti a török csapatokat, és többször az ország elhagyására szólította fel őket. Törökország a Basika táborban iraki szunnita önkénteseket képez ki és fegyverez fel az észak-iraki kurd autonóm térség fegyveres erőivel (pesmerga) együttműködésben indítandó támadáshoz.

A kurdok bevonásának sem örül

A Moszul felszabadítását övező vita Ankara és Bagdad között a fegyveres erők vallási hovatartozására éleződik ki. Az iraki hadsereg ugyanis síita milíciák segítségével akarja bevenni Moszult, míg Ankara szerint szunnita fegyveresek kell bevetni, ellenkező esetben vallási ellentétek nehezítenék a szunnita többségű észak-iraki területek rendezését.

A török kormány azt is nehezményezi, hogy a jelentések szerint a Törökországban és az Egyesült Államokban is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) csatlakozna a felszabadító hadművelethez az IÁ ellen.