Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Magyarország egyetért abban, hogy nagyon fontos a sajtó szabadsága

2016.10.15. 14:59

Szombat délután publikálta a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített felmérését arról, mit gondolnak a Magyarok a Népszabadság fondorlatos úton való felszámolásáról, illetve úgy általában a sajtószabadság helyzetéről. A baloldali lap és a baloldali közpolitikai intézet reprezentatív felmérése október 11 és 13 között, 1000 fő megkérdezésével készült.

A legfontosabb megállapítás talán az:

Társadalmi státusztól függetlenül mindenki úgy gondolja, hogy a sajtószabadság fontos dolog.

A válaszadók 87 százaléka válaszolt úgy a kérdezőbiztosoknak, fontos, hogy a sajtó szabad és a kormánytól független legyen.

Arról a magyarok 85 százaléka hallott arról, hogy a Népszabadság felfüggesztette működését, viszont arról csak egyharmaduk, hogy „egy Fidesz-közeli vállalkozás befolyása alá került”.

A megkérdezettek 43 százaléka valamilyen gyakorisággal olvasta a Népszabadság nyomtatott, vagy online változatát. A nyomtatott változatot leginkább az MSZP szavazói, a 60 év felettiek és a diplomások olvasták; az online változatot pedig az MSZP és a Jobbik szavazók, a 45 év alattiak és a diplomával, vagy érettségivel rendelkezők.

A legtöbb válaszadó szerint azért nem jelenik tovább meg a lap, mert kritizálta a kormányt és a kormánypárti politikusokat, illetve mert a Fidesz korlátozza a sajtószabadságot. A megkérdezettek kétharmada véli úgy, hogy a Fidesznek nagy befolyása van a sajtóra, ugyanennyien gondolják azt, hogy a rendszerváltás óta most a legnagyobb a kormányzati nyomás, illetve hogy

Magyarországon a sajtószabadság erősen korlátozott, és a közszolgálati médiumok egyoldalúan közvetítenek.

A felmérés a pártszimpátiájukat bevalló emberekkel 1-től 5-ig osztályoztatta a sajtószabadságot, átlagosan 2,7-es osztályzat jött ki – az átlagosztályzatok az MSZP szavazók 2,1-es és a fideszesek 3,4-es értéke között mozog.

A legtöbb válaszadó szerint azért nem jelenik tovább meg a lap, mert kritizálta a kormányt és a kormánypárti politikusokat (29 százalék), illetve mert a Fidesz korlátozza a sajtószabadságot (23 százalék). Tízből két megkérdezett (22 százalék) sorolja az okok közé azt, hogy veszteséges volt - ezt az okot azonban csak a Fidesz-szavazók említették.  Őket leszámítva minden vizsgált társadalmi csoport szerint a felfüggeszés második legfontosabb oka a sajtószabadság korlátozásának szándéka (22 és 28 százalék közötti említéssel).

Itt olvashatja a Népszabadság felszámolásának hátterével és fordulataival kapcsolatos összes cikkünket>>>>>>