A magyarok elsöprő többsége Kádár híve

2016.10.17. 16:47

Mirkóczki Ádám, jobbikos politikus kérdezte hétfőn a parlamentben Lázár Jánost, hogy mikor számolnak le az állambiztonsági múlttal, mikor tárják fel az ügynökmúltat? Mert nem nem attól válik valaki méltóvá '56-os emlékek szellemiségéhez, hogy milliókat visz a megemlékezésekre, ünnepségekre a politikus szerint.

Lázár János válaszában arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc megítélésében valóban nem az a legfontosabb, hogy az állam, vagy pártok, milyen megemlékezést, rendezvényt tartanak, hanem, hogy hogyan él az '56-os forradalom, illetve az azt megtorló rendszer a magyarok emlékezetében. "Itt azonban egy alapmondatra fölhívnám a figyelmét" - kezdte Lázár, majd azzal folytatta,

ma Magyarországon a magyar választópolgárokat megkérdezve, elsöprő többségben vannak azok, akik Kádár Jánost és életművét az ország dicsőségfalára írják.

Kádár János (balra) 1968 februárjában
Kádár János (balra) 1968 februárjában
Fotó: Vigovszki Ferenc

Magas tehát azoknak az aránya, akik Szent István, Mátyás király mellett kimagasló történelmi személyiségnek tartják azt az embert, aki legalább 400 ember meggyilkoltatását saját maga rendelte el, és több tízezer ember bebörtönzéséért felelős. Ezért az emlékezésnek és az emlékeztetésnek fontos szerepe van.

Az állambiztonsági múlttal való leszámolás elmaradása két dologból következik Lázár szerint.  Sajnos a mondat után csak egyet említett. Idézte Antall József mondatát: "tetszettek volna forradalmat csinálni".

„Annak, hogy Magyarországon vértelen volt az átmenet, egyetlen egy pofon sem csattant el, nyilvánvaló, hogy ára van, és ez az egyik ár. Nincs közöttünk vita, hogy ezért óriási árat fizettünk" - mondta a miniszter.

Mirkóczki erre azt mondta, Kádár megítélése a kormány felelőssége is. Éppen azért ilyen a megítélése, mert nincs feltárva az állambiztonsági múlt, nem lettek nyilvánosságra hozva az ügynökakták. Az, hogy ez nem történt meg, annak két oka lehet: vagy nyakig érintettek az előző rendszerben, olyan értelemben, hogy a hálózat egykori emberei ma is önök között vannak, vagy külső támogatást élveznek ezen emberektől, legyen az politikai vagy gazdasági háttérember. Egyiknek sincs jó olvasta, mondta Mirkóczki.

„Én nem vitatom képviselő úrnak azon állítását, hogy az állambiztonsági tisztek részvétele a rendészeti munkában, torzítja a minőséget, és fölvet demokratikus kérdéseket. És azt sem vitatom, hogy az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalának volna helye, természetesen a megfigyeltek hozzájárulásával" - mondta Lázár és hozzátette, ő a saját városában megtette, nyilvánosságra hozta száznál több ügynök nevét, de ettől még Kádár megítélése nem változott.