Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Városliget Zrt.: Nincs azbesztveszély, tévesek a táblák

2016.10.17. 16:15

Megtévesztők az azbesztveszélyre figyelmeztető táblák a Városligetben – derült ki a Városliget Zrt. közleményéből. A cég már el is szállíttatta a mások által kihelyezett feliratokat és a jogi lépéseket is megtette. A Városliget Zrt. szerint a bontásra váró Magyar  Műszaki és Közlekedési Múzeum épületének azbesztmentesítése a jogszabályoknak megfelelően zajlik,

a bontási munkálatok semmiféle veszélyt nem jelentenek a környéken lakókra vagy a parkhasználókra nézve.

A két épületben „a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének elnökének közreműködésével elvégzett azbesztfeltáró szakértői munka során felmérték azokat a területeket, melyeken azbeszt tartalmú építőanyag található. A bontásra váró épületek közül az 1980-as években épült A3 épületrészben találtak nagyobb mennyiségben kötött formában azbesztcementet, amely típus kezelése a megfelelő előkészületek mellett gyakorlatilag kockázatmentesen megoldható, szemben a sokkal veszélyesebb szórt azbeszttel. A további épületrészekben nem találtak veszélyes anyagokat.”

Az érintett területet elkerítették, a bontás az azbesztmentesítés elvégzéséig szünetel.

Az elkerített területeken kívül a Városliget zavartalanul látogatható.

Az azbesztet – kiváló tűzvédelmi és hőszigetelő tulajdonsága, viszonylag könnyű feldolgozhatósága miatt – széles körben alkalmazták különösen a múlt század harmadától a nyolcvanas évek végéig. A mai napig számos ekkor épült közintézményben és lakóingatlanban megtalálható. Magyarországon 2001. január 1-től tilos a legtöbb azbesztet tartalmazó termék forgalmazása és felhasználása, mely tilalom 2005-től lett teljes, így szinte valamennyi napjainkban zajló bontási-, átalakítási munkánál vizsgálni kell az azbeszt jelenlétét – áll a cég közleményében.