Lázár elismerte, hogy a régiós országok jobban növekednek, mint Magyarország

D MTI20161018061
2016.10.18. 16:19

Az Európai Tanács csütörtökön és pénteken tárgyal a migrációról. Orbán Viktor szeretné meggyőzni az ellenzéket, hogy megszavazza a parlament az alaptörvény négy pontjának módosítását - mondta Lázár János a keddi Kormányinfón. A miniszter elmondta: Molnár Gyula, az MSZP elnöke kedden délután járt Orbánnál és Vona Gábor is elment a kormányfőhöz, hogy az alaptörvény módosításáról beszéljen velük. Molnár Gyula nem támogatja az alaptörvény módosítását.

Lázár szerint Orbán Viktor azért megy Brüsszelbe, hogy a kötelező kvóta "lekerüljön a napirendről" jogilag is, tehát az Európai Bizottság vonja vissza az erre vonatkozó javaslatát. A tét az, hogy Magyarország és szövetségesei vissza tudják-e vonatni az EB-vel a kötelező kvótára vonatkozó javaslatot - mondta Lázár. 

Hová mennek az EU-s pénzek?

Az EU-s kifizetésekről is beszélt Lázár, aki csütörtökön Brüsszelbe utazik, hogy erről tárgyaljon. Ha az aszfaltügyet le tudják zárni, akkor az 200 milliárd forintos azonnali bevételt jelent - mondta a miniszter. 

Más "kényes ügyek" is szóba kerülnek Lázár holnapi brüsszeli útján. Ilyen szerinte az uniós pénzek átláthatóságának kérdése. Új pályázatértékelő rendszert alakított ki a kormány, ezentúl nem lesznek kiszervezve az értékelések cégeknek - mondta Lázár. A nyár óta Magyarországon EU-s pályázatot csak állami tisztviselő értékelhet. Lázár arról szeretné meggyőzni Brüsszelt, hogy az új rendszer jó. A tét 8900 milliárd forint, 2014 és 2020 között ennyi uniós pénz áll Magyarország rendelkezésére.

Az Európai Bizottságnak Lázár szerint az a baja, hogy "túl gyorsan akarjuk lehívni az uniós pénzeket". A miniszter elmondta: a kormány felkérte a KPMG tanácsadó céget, hogy értékelje a 2007 és 2013 közötti időszak kifizetéseit.

Később újságírói kérdésre elismerte, hogy a régiós országok jobban növekednek, a magyar teljesítmény pedig nem elegendő egy "nagy dobbantáshoz". Előbb utóbb saját lábunkra kell állnunk, ehhez még sok mindennek kell változnia - mondta. 

Csak egy kormányzati alapítvány lenne

Lázár arról is beszélt, hogy a kormány szigorítaná a közbeszerzési törvényt. A jövő héten a kormány már jóvá is hagyná az erről szóló javaslatot. 

A miniszter visszautasította a Transparency International kritikáját, miszerint a kormány újra alapítványokat akar létrehozni. Lázár szerint nem akarnak alapítványokat létrehozni, mert csak egy alapítványról lenne szó, ami a Várban létesülő Habsburg Ottó emlékközpont miatt lenne fontos. 

A Kormányinfón egyebek mellett még a következőkről beszélt a miniszter:

  • Nem tudja, hogy lesznek-e uniós források 2020 után, de valószínűleg ennyi pénz biztosan nem érkezik majd Magyarországra az EU-ból, mint most.
  • Tömegközlekedéssel elérhető lesz majd a szuperkórház.
  • Még nem döntött a kormány a nagypéntek szabadnappá való nyilvánításáról. 
  • Lázár szerint azért kell kötelező gimnáziumi felvételi, mert a gimnazisták 30 százaléka nem tud tovább tanulni egyetemen, főiskolán.