Bernát, Felícia
EUR 384,50 Ft
USD 363,24 Ft
7 °C
31 °C

Imádják a kínaiak a letelepedési kötvényt

2016.10.18. 08:28

Eddig 7559 ember kapott letelepedési engedélyt a kötvényvásárlási programon keresztül – írta a Magyar Nemzet. A három éve indult, off shore cégeket bevonó állami program, amelynek hasznát a forgalmazással megbízott cégek zsebelik be, míg az államnak az öt évre felvett hitel jut, főként a kínaiak körében fut nagyot: onnan 6405 ember kapott letelepedési engedélyt.

Jóval leszakadva követik őket az oroszok 497 fővel, Pakisztán a harmadik 74 kötvényessel. A Közel-Kelet csaknem minden országából érkezett vásárló a 300 ezer eurós államkötvényre.

A 7559 főből 4832 családegyesítésre hivatkozva kapta meg a letelepedési engedélyt, vásárló tehát 2727 volt.

A Rogán Antal ötletéből lett program a pénzügyi oldalon túl nemzetbiztonsági aggályokat is ébreszt. A letelepedési engedély megszerzéséhez nem feltétlenül vizsgálja a hatóság a pénz származását és azt sem, és az erkölcsi bizonyítvány követelménye is könnyen kijátszható: az állampolgárság szerinti ország helyett elég a lekcím szerinti országból is beszerezni a papírt. Így történhetett, hogy egy adócsalásért elítélt orosz állampolgár a karibi adóparadicsom hatóságaitól, Saint Kitts és Nevisről szerezte be a makulátlan múltat igazoló bizonyítványt.

A Magyar Nemzet közérdekű adatigényléssel fordult a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz (BÁH), az intézmény azonban a választ megtagadta, arra hivatkozva, hogy az idegenrendészeti nyilvántartásokban adatkezelésre nem jogosult, így nem is tartja számon a letelepülési kötvényesek erkölcsi bizonyítványát. 

A Transparency International Magyarország igazgatója, Ligeti Miklós szerint azonban ez a BÁH-nak kötelessége lenne.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás