Nemzetbiztonsági bizottság: korlátozzák a SIM-kártya-vásárlást

2016.10.19. 18:14

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága szerdán is tárgyalt arról az állítólag Magyarországon beszerzett 200 ezer SIM-kártyáról, amelyet a brüsszeli terroristák is használtak.

A testület tagjai távozóban annyit fontosnak tartottak elmondani, hogy nem elég a magyar jogszabályokban szigorítani a regisztráció nélküli mobiltelefonos SIM-kártyák vásárlását, és ha a szervezett bűnözői körök nem tudnák Magyarországon megvenni a feltöltős "instant" kártyákat, más európai országokban megvehetik, így ez továbbra is biztonsági kockázat maradna.

Ezért abban egyetértés van abban, hogy nemzetközi vagy legalábbis európai uniós szintű szabályozásra lenne szükség, írja az MTI.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke azt mondta, Magyarországon a tömeges használatot korlátozhatja majd a szabályozás, tehát úgy rendelkezhetnek, hogy limitált mennyiségű feltöltő kártyát vehessenek a magánszemélyek és a cégek is. Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke szerint magánszemélyek legfeljebb húsz, míg gazdasági társaságok maximum száz feltöltős SIM-kártyát vásárolhatnának az elképzelések szerint.

A kártyvásárlásról itt olvashat bővebben.