Terrorszervezetek pártolásával vádolt szaúdi lett Orbán szomszédja

2016.10.19. 09:22
Az FBI körözési listáján szereplő és az amerikai szenátus szerint terrorszervezeteket szponzoráló szaúdi milliárdos lett Orbán Viktor szomszédja

– írja a Magyar Narancs honlapján, beharangozva egy, a csütörtöki lapszámban megjelenő riportot.

A kútvölgyi úton található ház tornya a Google utcatérképén
A kútvölgyi úton található ház tornya a Google utcatérképén

Ghaith Pharaonról korábban mi is megírtuk, hogy Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető üzleti köröktől vásárol budapesti luxusingatlanokat. Sőt, a szaúdi üzletember a kormánnyal is együtt üzletel, a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal közös élelmiszer-nagykereskedelemre szakosodott cége van. Ezek a szálak azért is aggályosak, mert a korábban Pharaon érdekeltségébe tartozó  Bank of Credit and Commerce International (BCCI) pénzintézetet az Egyesült Államok szenátusának vizsgálóbizottsága 1992-ben a következő tevékenységekkel vádolta:

  • csalás
  • pénzmosás
  • vesztegetés
  • fegyverkereskedelem
  • terrorizmus támogatása
  • nukleáris technológiával való kereskedés
  • prostitúció
  • és illegális bevándorlás elősegítése

A szivarok és jachtok nagy kedvelőjeként ismert Pharaonnak Grúziától Pakisztánig vannak érdekeltségei, és annak ellenére, hogy az Egyesült Államok a mai napig kéri kiadatását, a Pentagon 2008-ban 120 millió dolláros megállapodást kötött egyik pakisztáni érdekeltségével az afganisztáni amerikai támaszpontok üzemanyag-ellátására.

Ennek a banknak volt az egyik vezetője és egyben leghíresebb strómanja Ghaith Pharaon. Ő most az ügyvédje, Ammar M. Abu Namous által tulajdonolt Pharaon-Delta Kft.-n keresztül vette meg a Kútvölgyi út és a Cinege utca közti, 573 m²-es lakóterületű villát, valamint a szomszédos – Cinege utca 6. szám alatti – telket. Az ügyvédről korábban kép is készült, ahogy Tiborcz Istvánnal tárgyal, és a Magyar Narancs felderítette, hogy számos üzletben lépett fel Pharaon strómanjaként.

A budai Cinege utca 4. szám alatt található, helyi védettségű villaépület korábban óvodaként is működött, de már régóta lakatlan – a nyáron 410 millió forintért árulták. Orbán első miniszterelnöksége idején miniszterelnöki határozatot adott ki arról, hogy itt kell kialakítani az egyik közjogi méltóság (az utolsó tervváltozat szerint az Országgyűlés elnöke) rezidenciáját. Ebből a tervből a 2002-es választások után nem lett semmi, de a leköszönő miniszterelnök még 2002 májusában megvásárolta a szemközti, Cinege utca 5. szám alatti házat. 

A Terrorelhárító Központ (TEK) egyébként tavaly a migrációra hivatkozva emelte Orbán Viktor védelmi szintjét, a háza előtti utcán pedig a rendőrség évek óta betiltja az összes tüntetést. A lehetséges biztonsági kockázatokkal kapcsolatban megkerestük a TEK-et, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.