Törvényt sértettek a zuglói kartonparavánok

MG 2425
2016.10.20. 09:43
A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát és megállapította, hogy a zuglói választási iroda megsértette a választás titkosságát, amikor az október 2-i népszavazáson nem biztosított megfelelő szavazófülkét.

Az ügy előzménye: egy választó fordult kifogással a 8. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz (oevb), mert a népszavazáson két zuglói szavazókörben nem voltak elhelyezve szavazófülkék, helyettük kartonból készült paravánokat alkalmaztak. A kartonból készült paravánok egy asztalon voltak elhelyezve, azokba belépni nem lehetett.

Az oevb a kifogást elutasította, majd az ügyet másodfokon elbíráló Nemzeti Választási Bizottság október 11-én helybenhagyta az oevb döntését, mert úgy ítélte meg, nem sérül a szavazás titkossága a mobil szavazófülkék használatával. Az NVB arra hivatkozott, a választási eljárási törvény nem tartalmazza a szavazófülke fogalmát, formájának és kialakításának részletszabályairól sincs külön előírás. A mobil szavazófülkék pedig három oldalról jól lehatároltak, megfelelő védelmet biztosítanak a titkos szavazáshoz, a negyedik oldalról pedig az azt használó választópolgár maga takarja a szavazólapot.

Az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, amelyet a Kúria szerdán bírált el, és az MTI idéz belőle részleteket.

A Kúria a végzésében utalt arra, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint a szavazóhelyiség berendezéséről a helyi választási iroda gondoskodik, és a szavazóhelyiségben legalább két szavazófülkét kell kialakítani. A törvény azt is előírja, hogy a szavazólap kitöltésére szavazófülke áll a választópolgár rendelkezésére, a szavazófülke igénybevételére pedig a szavazatszámláló bizottság felhívja a választópolgárt, de arra nem kötelezheti.

Emellett a jogszabály szerint a szavazólap kitöltésének ideje alatt csak a szavazó választópolgár tartózkodhat a szavazófülkében, a választópolgár pedig a szavazóhelyiségben tartózkodásának időtartama alatt semmilyen módon nem akadályozhat más választópolgárt a titkos szavazásra vonatkozó joga gyakorlásában.

A Kúria szerint a fényképfelvételekből egyértelműen megállapítható, hogy

azokban a papírdoboz szerű asztalra tett szerkezetekben, amelyekben a szavazólapok kitöltése folyt, tartózkodni sem egy választópolgár, sem más nem tud.

A bíróság szerint ezért tehát tévedett az NVB, „amikor tartózkodásra is alkalmas szavazófülkének tekintett egy asztalra kitett háromoldalú papírral elhatárolt szerkezetet”.

A Kúria megállapította, hogy a helyi választási iroda megsértette a választási eljárási törvényt, amikor nem biztosított legalább két szavazófülkét a választás titkossága érdekében, és „a szavazólap minden befolyástól mentes kitöltésére alkalmatlan helyszín” sérti a választás titkosságának alaptörvényben rögzített alapelvét.

Frissítés:

Zugló többé nem használja a paravánokat, közölte a hírre reagálva az MTI-vel az érintett iroda illetékese. Makranczi László, a 8-as számú egyéni választókerületi választási iroda vezetője azt mondta: Zuglóban a választások, népszavazások lebonyolításakor a jövőben nem használhatók a szavazóparavánok, kizárólag zárt fülkék kerülhetnek a szavazóhelyiségekbe.

Szerinte egyébként a helyi választási bizottság tagjai jóhiszeműen jártak el, a papírfülkéket az NVI bocsátotta a rendelkezésükre, azokon ők semmit sem módosítottak, hiszen azt feltételezték, hogy maradéktalanul megfelelnek a szabályoknak. Makranczi hozzátette: a papírparavánok használatának tilalmát a Kúria döntésétől függetlenül október 4-én már elrendelte.  • Hírek
  • Lakáshitel