Volt előjele a robbantásnak – minden, amit a Teréz körúti robbantó lakhelyén megtudtunk

2016.10.20. 11:36
Elkülönült életet élt a Zala megyei Karmacs szélén az a család, ahonnan a körúti robbantással vádolt fiú származik. A helyiek szerint nem csoda, hogy P. László labilis lett. Robbantást persze senki sem várt tőle, bár – ha valóban ő követte el az akciót – annak is volt előjele.

„Szeptemberben volt egy akkora durranás, hogy az összes cserepem elmozdult, le is cseréltük” – mesélte egy asszony, aki gyerekkoruktól fogva ismerte Lacit és a húgát. A robbanást mások is hallották a hegyen, amelynek tetején, a lakott résztől távolabb álló háztól jött.

A szeptember 24-i Teréz körúti robbantás után mindez új értelmet kapott, ahogyan az is, hogy utána a fiú – aki egyébként már régóta nem lakott apjával és nevelőanyjával – ismét megjelent, hol egy fehér, hol egy piros autóval. Épp olyannal, amilyet Keszthelyen találtak a rendőrök a szerdai akció másik helyszínén. (Minden, ami eddig tudható a gyanúsítottról.)

Karmacson három páncélost és vagy harminc autóból álló konvojt láttak a helyiek az elfogás estéjén. 

Az apa nem sokáig volt polgármester

P. László apja 2010 őszétől 2011 augusztusáig volt polgármester, majd az időközi választást a település vezetőjének elődje nyerte. 

„Mindenkivel összeveszett, olyan hülyeségekkel jött, hogy csak baltával lehet kivágni a fákat, meg kaszával a füvet, hiába voltak hozzá gépeink” – mondta egyik telekszomszédja. 

Mindenféle biomániája van neki, de nem ám csak az ételekkel: amikor kiszivattyúzta a pöcegödrét, és onnan fentről ide engedte az utunkra. Akkor is így csinálta, amikor polgármester volt – mesélte a szomszéd, inkább érdekességként, mint szemrehányással.

A helyiek elmondása szerint válása után jött Taksonyból az apa a gyerekekkel, új feleségét már itt ismerte meg. „Azt mondta, a gyerekek anyja nem vigyázott a gyerekekre, Lacikának ízületi bántalmai voltak, mert fűtetlen lakásban tartotta őt.”

Mások szerint viszont az apja mellett sem volt könnyű, többen rendszeres, nagy ordibálásokról számoltak be. „Amint tudtak, el is költöztek a gyerekek.”

Volt azért olyan, aki a családot nem ismerte, de a polgármester védelmére kelt: valóban felvállalt konfliktusokat, de csak azért, mert határozott elképzelése van a dolgokról. A kaszákat is azért szerezte be a damilos fűnyírók helyett, spórolni kellett a falu pénzével.”

A volt polgármesterrel nem tudtunk beszélni, bár otthon volt, miután a rendőrség már kihallgatta. Az őt leíró határozottsággal kikiáltott az ajtón, hogy nem kíván nyilatkozni.

P. Lászlóról különböző hírek jöttek: egyik szerint Keszthelyen, majd Hévízen járt középiskolába, de nem fejezte be, mások szerint egy szakiskolába járt, viszont repülést tanult Sármelléken.

Abban viszont mindenki egyetértett, hogy a térfigyelő kamerák felvételein látható férfi egy az egyben úgy néz ki, mint P. László.