Orbán: Sokkal humánusabb, ha nem engedjük be a menekülteket

2016.10.21. 14:40 Módosítva: 2016.10.21. 18:45

Orbán Viktor Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfőinek tanácskozása után számolt be a találkozón elhangzottakról.

Bejelentette, hogy sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását, azaz az uniós csúcson nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés. Az ülés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, szerette volna teljesen levetetni azt a kérdést a napirendről, mert szerinte ebben soha nem lesz konszenzus a tagállamok között, de ezt nem sikerült elérnie, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök nem vonja vissza a javaslatot, így patthelyzet alakult ki. A patthelyzetet feloldására a soros elnököt, Szlovákiát kérte fel. 

Azt is kijelentette, hogy Ukrajna megfelel az uniós vízummentesség minden feltételének, Ukrajnának mielőbb meg kell kapnia a vízummentességet. Az Európai Tanács arra kérte az Európai Bizottságot, hogy „ne fektesse” tovább az ügyet.

Orbán Viktor azt is elmondta:

Kínának belátható időn belül meg fogjuk adni a piacgazdaság státuszt.

A migrációs problémák özönéről is szó esett, húsbavágónak nevezte őket.

Vannak bevándorlóbarát és nem bevándorlóbarát országok, a kérdés, hogy mindenkinek baráttá kell-e válnia, vagy megvan a joga az országoknak nem annak lenni. Eljött az idő, hogy harcosabb álláspontot foglaljunk el

– mondta.

Orbán szerint, sokszor kritizálják országunkat, hogy nem szolidáris,

de kijelentem, hogy a magyar szolidaritás a menekültválság kapcsán abban mutatkozik meg, hogy nemcsak magunkat, hanem az egész EU-t védjük. Vannak olyan tagállamok, amiknek kötelességük lenne megvédeniük az EU államhatárait, és ezt nem teszik meg.

Orbán szerint higgadt, jogi eljárásokra van szükség, de ez rendkívül nehézkes. Az lehet a megoldás, ha az unión kívül jelölnek ki a hotspotokat a menekülteknek, és akkor nincs az, hogy el kell hagyniuk az EU-t,

sokkal humánusabb, ha nem engedjük be őket, erre tettem javaslatot

– mondta.

Az Európai Bizottság becsapta a nemzetállamokat a kötelező kvótára tett javaslatával – mondta Orbán. „Kültelki trükknek” nevezte a nemzetállamok kijátszását, aminek szerinte hosszabb távon több a kára, mint a haszna, ráadásul az Európai Bizottság csapta be a tagállamokat, amiben a szerződések őreként a leginkább bíznak.

Szolidaritás a Népszabadsággal

Az EUrologus (az Index EU-rovata) a Népszabadsággal kapcsolatban azt kérdezte Orbán Viktortól, tervezi-e kifejezni szolidaritását valahogy a lap volt dolgozóival, erre röviden azt felelte:

Nagyon remélem, hogy a többi baloldali lapnál kapnak majd állást.