Fütyülés, lökdösődés és ütésváltás volt a Kossuth téren

Az október 23-i események percről percre

Index
2016.10.23. 15:05

Összefoglaló

A Kossuth téren délután háromkor Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel államfő mondott beszédet.
Az Orbánt kifütyülni készülő ellenzékiek egy részét nem engedték be a térre, de a beszédekbe így is behallatszott a sípolás és fütyülés.
Több helyen volt lökdösődés, és összetűzés a hivatalos ünnep résztvevői és az ellentüntetők között.
A Blaha Lujza téren több ezer ellenzéki tüntetett. Ott voltak a Demokratikus Koalíció és az MSZP hívei.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A parlement déli oldalán bedugult a beengedési pont. „Menjenek a rakpart felőli kordonhoz, itt nem jutnak be időben" – kiáltotta egy nő a kordon mellől.

    A rakparton még rosszabb a helyzet, innen visszaküldtek a déli oldalra. „Itt csak a meghívott vendégek jöhetnek be, a lengyelek, és akiket busszal hoztak més megyékből" – mondta egy nő, akinek szervező feliratú kártya lógott a nyakában.

  • Kövér László két kitüntetettet kísér fel a színpadra: Tőkés Lászlót és Oloffson Placid atyát, bencés szerzetest. A műsorközlő hölgy ezután köszönt mindenkit a színpadon és a színpad előtt. Közben a háttérben nagyon halkan hallatszik a sípolás a közvetítésben. Még nem a beszédek jönnek, egy rövid műsort adnak elő színészek (feltűnik Kökényessy Ági és Laklóth Aladár például), és egy kisfilmet vetítenek le először.

  • Miközben felcsendült a dal, a Kossuth tér sarkában a metrónál állók sípolása még a rendezvény szélére sem hallatszik el.

  • Elindult a köcsögözés a Kossuth téren
  • Nemcsak Juhász Pétert nem engedték be a Falk Miksa utca felől, hanem azokat sem, akik vele érkeztek, és síp, vagy akár papírtrombita volt náluk. Akiknél nem volt ilyen, azok bemehettek.

  • A pécsi főtéren egy T-54-es restaurált tankot helyeztek ki, írtuk nemrégiben. Egy olvasónk képei szerint az éjszaka valakik kicsit meghekkelték.

    Úgy látszik, mégis vannak, akik az orosz elnyomás jelképét látják benne, vagy legalábbis azt gondolják, hogy a ruszkik magukkal vihettek volna még pár politikust. :)

    - írta olvasónk, akinek nincsenek arról információi, hogy a városi ünnepség idején is ott díszelegtek-e a matricák.

    Ha tudja, írja meg nekünk!

  • Ahogy a Blaha Lujza térre értem, rögtön letámadott valami öreg, hogy amit 56-ról tanítanak, az hazugság. Orbán is hazudik róla, és a magyar fociról is amúgy!

  • A fegyveres erők és a pártapparátus teljes készenlétben állt, hogy ha a magyarországi események hullámai átcsapnának Csehszlovákiába, azt azonnal el tudják fojtani. Október 24-én valamennyi magyarországi újság behozatalát betiltották Csehszlovákiában. Csehszlovákia-szerte, de főleg Prágában és Pozsonyban a középületek őrségét megerősítették, a rendőrőrjáratok éjszakára géppisztolyt kaptak. A fegyverraktárakat és a párt épületeit fokozottan őrizték. Ügyeltek arra is, hogy a rendfenntartó erők ne keltsenek feltűnést. A legnagyobb készültséget a magyar határ közelében rendelték el. (Új Szó)

  • Karneváli hangulat van a Blaha Lujza téren. MSZP -s, DK-s zászlók erdeje, negyed órával a kezdés előtt már van néhány száz ember. Sör meg virsli nincs, de lehet kapni rétest, kalácsot és perecet. Most épp valami diszkósláger bömböl a hangfalakból, fiatal MSZP-aktivista lányok pedig a táncraperdülés határán. Bele se merek gondolni, hogy mi lesz itt, ha megjelenik Gyurcsány Ferenc és az ellenzéki all stars.

  • Az emberek 1956-ban is ugyanazt mondták, amit most: elég volt! (MTI)

  • Az Együtt politikusát megállították a valtonos biztonsági őrök arra hivatkozva, hogy a rendezvény szervezőinek joguk van eldönteni, kit hívtak meg és kit nem. Juhász Péter rendőrt hívott.

  • Többen elkezdtek fütyülni és sípolni a Szabadság tér közelében, a metrómegálló mellett. Nagyjából 20-30-an lehetnek, civil ellenzéki kerekasztal pólóban vannak, rendőrök veszik őket körbe. Kintről többen durván bekiabálnak nekik. A rendőrök nem szóltak semmit, arra vigyáznak, hogy ne közelíthesse meg egymást a két csoport.

  • Ki kell mondanunk, hogy fehér, keresztény gyermekeket akarunk országainkba, és nem afrikaiakat, muszlimokat vagy cigányokat

    - mondta beszéde csúcspontján az angol szélsőjobboldali Nick Griffin, a Brit Nemzeti Párt volt elnöke, EP-képviselő a Hazatérés temploma alatti színházteremben a III. Nemzeti Népesedési Konferencián nemrég. Most csak azt mondta, Hello. Ők is megtisztelték a Kossuth téri megemlékezést.

  • Puskás Attila Sepsiszentgyörgyön élő biológust 1959-ben Csíkdánfalván tartóztatták le, „a társadalmi rend elleni felforgató tevékenység", valamint „tiltott írások terjesztése" miatt. Ez utóbbi egy '56-os verse volt - húsz év kényszermunkára ítélték, öt év után általános közkegyelem révén szabadult. Szerinte az sem volt már szabadság, amikor kiszabadult a börtönből, de most, a rendszerváltás után sem érzi a teljes szabadságot.

    Nem lehet szabadságról beszélni addig, míg az embernek tartania kell attól, hogy mit mond, vagy mit ír le. Mert ugyan most nem zárják börtönbe, de mellőzik.

    A Krónika erdélyi 56-osok visszaemlékezéseivel ünnepel.

  • Minden reggel ezzel megyek munkába, de soha nem láttam még itt ennyi embert, nem jutott mindenkinek ülőhely. A Kossuth térnél sokan leszállnak, többnyire nyugdíjasok. Nem volt náluk síp, gondolom, nem fütyülni mennek.

  • A többség a villamossínekig mehet csak, ez kb. 80-100 méter a színpadtól. Azt mondja egy nő, regisztráció kell, hogy közelebb menjen, de nem tudja, hol kellett volna regisztrálni. Egy valtonos viszont azt mondta most egy érdeklődőnek, a meghívottaké a benti rész. Úgy tűnik, ez meglepi itt az embereket. „Mi ez a nagy tér középen" – méltatlankodik egy magyar zászlót cipelő férfi.

  • Vagyis pontosabban

    kilöhögésére,

    ugyanis az eseményt Ponciusz Pilátusz szervezi a Facebookon, aki Brian életéből ismert poénnal természetesen raccsolva invitál az eseményre.

    Áve Nép! Ideje utcála vonulnunk egy nemes ügy éldekében! Sokan ki akalják fütyülni a diktátolt. Mi menjünk és inkább löhögjük ki! Kéljük meg, hogy engedje el Lóbeltet vagy legalább a Ledfoldot az ünnep alkalmából!

  • Rengetegen érkeztek lengyel zászlóvak a parlament déli bejáratától. Vannak vagy százan, kb. húsz zászlóval. Megtapsolták őket, és nekik zenélnek a színpadról üdvözlésképp.

  • A Kossuth tér déli oldalán rengeteg a rendőr, a Nádor utca végében például három tizes csoport álldogál. Az Akadémia utcán végig tilos parkolni, a Vécsey utcában végig rendőrautók és mikrobuszok állnak. A Kozma Ferenc utcában is egy tizes rendőrcsoport várakozik.

    A színpadról népzene szól. Sok a Valton mellényes biztonsági, csak rajtuk keresztül lehet bemenni, bejáratonként kb. 10-en állnak. Kinyittatják a táskákat, viszont csak egy pillantást vetnek rájuk.

  • Ünnepi motorosok érkeznek rendőri felvezetéssel
  • A két politikai oldal a rendszerváltás óta egyszer sem ünnepelt együtt, mindenki magát akarja 1956 igazi örököseként feltüntetni. (MTI)

  • A párt borongós hangulatú megemlékezésén a mai Magyarország volt a főtéma, amelyet a szónokok nem 56-tal azonosítottak, hanem sokkal inkább az utána következő Kádári diktatúrával.

    A mai 56-os állami megemlékezések a szocializmus április 4-i ünnepségeire emlékeztették Hadházy Ákost. A párt társelnöke szerint április 4-e mögött is valódi hősök álltak, de a Kádári kormány a saját legitimizációjára használta fel az eseményeket. Hadházy szerint ma méltatlan megemlékezések várhatók, amelyekben 1956-ot a menekültkrízissel, Moszkvát pedig Brüsszellel állítják párhuzamba.

    Az LMP a budai Mansfeld Péter-emlékműnél tartotta megemlékezését. Az 1959-ben kivégzett fiatalember apropóján mondta Hadházy, hogy a mai hatalom is ugyanúgy próbálja bűnözőknek beállítani a kritikusokat, a túlhatalom ellen szervezkedőket, mint Kádáré.

    Nem akarunk forradalmat, mert az vérrel jár. Ehhez azonban tisztességes választási törvény, és sajtószabadság kell

    - fejezte be beszédét Hadházy.

    Az állambiztonsági titkok nyilvánosságra hozásáról beszélt a párt másik elnöke, Szél Bernadett. A politikus érthetetlennek nevezte a Fidesz-kormány ellenállását, amellyel elgáncsolja, hogy az emberek megismerhessék a kommunista diktatúra egykori fenntartóit.

    Az LMP már 12 alkalommal adott be törvényjavaslatot, hogy tegyék átláthatóvá az állambiztonsági múltat, és a résztvevőket zárják ki a közéletből. Ezt minden alkalommal leszavazta a Fidesz, de most tizenharmadszor is benyújtják javaslatukat.

    A nagyjából 30 ember részvételével zajló ünnepséget koszorúzás és gyors elszállingózás zárta.

  • „Nem szeretjük, ha Orbán dönti el, ki tartozik a nemzethez”, mondta Szigetvári Viktor a Columbo-szobornál. Juhász Péter arról beszélt, hogy Orbánék biztonsági emberekkel zárnak ki mindenkit a Kossuth térről, aki nem fideszes. Juhász elmondta, hogy az Együtt Orbán minden nyilvános megjelenésénél ott lesz, hogy kifütyülje.

  • Orbán meg ne szólaljon '56 kapcsán!
  • Másfél órával a meghirdetett időpont előtt mindössze 819-en jelezték a Facebookon, hogy részt vesznek Orbán Viktor kifütyülésén. Az eseményt szervező Juhász Péter Együtt-politikus már szerdán ezer sípot vásárolt a füttykoncertre, de a mostani számokból az látszik, hogy jó, ha a felét szét tudja majd osztani. Reméljük, azért a blokkot eltette.

    De persze az is lehet, hogy az emberek megijedtek Németh Rezsibiztos Szilárd fenyegetőzésétől, miszerint Juhász

    provokatív akciójának, amely nem más, mint garázdaságra való felbujtás, nagyon komoly büntetőjogi következményei lehetnek,

    és ezért nem merik bejelölni a közösségi oldalon, hogy ott lesznek a Kossuth téren. Nemsokára kiderül, maradjanak velünk.

  • Az egykori vasfüggöny magyar és osztrák oldalán a forradalom hősei előtt tisztelegtek szombaton azok a túrázók, akik Szombathelyről indulva 40-45 km-t kerekeztek, és közben az 1956-os emlékhelyeket is felkeresték. Az emlékezők az ötórás, jó hangulatú túra után a megyeháza előtti térre érkeztek vissza. (Vaol.hu)

  • Mi, magyarok soha nem nyugodtunk abba bele, ha kívülről, idegen hatalmak képviselői akarták megszabni, mit tegyünk és mit gondoljunk saját ügyeinkről. (MTI)

  • Orbán Nándor öttusázó, a város nemzetőr-parancsnoka szobrot kapott Nagykanizsán az 56-os emlékkertben. Neki köszönhető, hogy 60 éve nem volt vérontás a városban. A szobor alkotója, Stamler Lajos így mesél róla:

    Orbán Nándor a lováról ugrott át egy harckocsi tetejére és megállította azt, pont, mint egy mai akcióhős.

    A koncepciós perben 15 évnyi börtönbüntetést szabtak ki rá, 6 év után közkegyelemmel szabadult, de élete végéig megtűrt maradt a rendszer szemében, mely úgy látta, hogy a Nemzeti Galéria teremőreként jelentheti a legkisebb veszélyt a népi demokráciára. (Zaol.hu)

  • A magyar történelemben a forradalmak és a szabadságharcok általában együtt jártak: egyszerre kellett küzdeni a szabadságjogokért és a nemzeti szuverenitásért.

  • Nincs akadálya annak, hogy megtartsák a Kossuth téri ünnepséget háromkor. Ezt az Operatív Törzs közölte, csak szörnyű bikkfanyelven fogalmazta meg a mondatot. Eső nem lesz, 12-13 fokot mérhetünk. (MTI)