Judit
2 °C
7 °C

A földön is rugdostak, de a sípot nem tudták elvenni

2016.10.23. 20:03 Módosítva: 2016-10-23 20:25:33

Ádám és három barátja kifejezetten azért ment ki a Kossuth térre, hogy kifütyüljék Orbán Viktort. Ádám nagyon készült az eseményre. Egy olyan profi játékvezetői sípot vett, aminek a hangja egy százezres stadionban is messzire hallatszik. Ezenkívül van még egy másik fontos tulajdonsága, ami később nagyon jól jött.

Meg fognak verni minket

Amikor a Kossuth téren elhelyezkedtek, egy babakocsis fiatal pár állt a közelükben.

Odaszóltunk nekik, hogy mi itt sípolni fogunk, és hamarosan meg fognak verni minket, úgyhogy jobb, ha kicsit odébb mennek.

A fiatal pár megköszönte a jó tanácsot, és elment onnan. Ahogy Orbán Viktor elkezdett beszélni, Ádám és haverjai elkezdték fújni a sípjaikat a Kossuth téren álló tömeg közepén. Nem ők voltak az egyedüli tiltakozók. A közelükben három lány is vadul fújni kezdte a sípját.

Húszan próbálták kikapni a sípot a számból, aztán nagyon hamar megkaptam az első ütést, aztán még vagy tízen vertek fejbe nagyon rövid idő alatt, végül valaki földhöz vágott. Amikor a földön feküdtem, még akkor is kaptam a fejemre, és belém is rúgtak.

A többiek szájából sikerült is kiverni a sípot, Ádáméból azonban nem. Az ő profi sípján ugyanis egy puha anyag van, amire rá tudott harapni. Ez egyfajta fogvédőként is szolgált, bár a fogából így is letört három kisebb darab. A pofonokat és az esést kisebb zúzódásokkal megúszta, bedagadt az orra és fölszakadt a füle. Ádám végig a kezében tartotta kameráját, így az ütlegelést videóra vette.

Volt, aki a sétapálcájával ütött

Ádám úgy emlékszik, hogy a verésükben, illetve a sípolásuk megakadályozásában nagyon kreatív módon vettek részt a körülöttük állók: volt, aki a táskájával, más a sétapálcájával ütött. Volt, aki úgy próbálta megakadályozni a sípolást, hogy közvetlen közelről fújt pipafüstöt az arcukba. Az igazsághoz tartozik az is, hogy olyan kormánypárti ember is volt a téren, aki csitítani próbálta a verekedőket, sőt Ádámnak egyikük azt mondta, ő is sípolna szívesen, de nem mer. 

Az ütlegelés közben azt kiabálták nekik, hogy meggyalázzák a forradalom emlékét, és ők is ÁVH-sok, illetve fizetett ügynökök és Soros-bérencek.

A legmeglepőbb az volt, amikor azt kiabálták, ki fizetett nekünk ezért. El sem tudták képzelni, hogy mi saját meggyőződésünkből jöttünk ide tüntetni az Orbán-rendszer ellen.   

A közelben álló biztonsági őrök hamar ott voltak és szétválasztották a verekedő feleket. Ádám szájából végül egy biztonsági őr vette ki a drága sípot, de miután rákérdezett, hogy milyen jogon veszi el azt tőle, a biztonsági őr visszaadta neki. Utána a biztonsági őrök védelmében tovább fújta a sípot, de még ekkor is többen próbálták kijátszani az őröket, és megakadályozni az ő ellentüntetésüket. 

Rendőrök a közelben egyáltalán nem voltak, mindent a biztonsági őrökre bíztak. Ádám nem akar feljelentést tenni. Azt mondja, nem ezekkel a megtévesztett nénikkel vagy a biztonsági őrökkel van baja, hanem a rendszerrel és ezzel a diktatúra felé haladó országgal.

Lökdösődés a Néprajzi Múzeum előtt

Nem Ádám volt az egyetlen, akit megvertek az idei október 23-án. Miután Orbán Viktort az MTK-stadionjának avatóján alaposan kifütyülték, az ellenzék egy része új taktikával próbálkozott az idei ünnepen. Juhász Péter, az Együtt alelnöke előre bejelentette, hogy ki akarják fütyülni Orbán Viktort. 

A konfliktusok bele voltak kódolva a szituációba. A  Kossuth téri állami ünnepség szervezői így éberen figyelték, kik érkeznek. Kordonokkal vették körül a teret, ahová érthető okokból csak biztonsági ellenőrzés után lehetett bejutni.

A Néprajzi Múzeumnál biztonsági őrök ellenőrizték szúrópróbaszerűen főleg a táskával, csomaggal érkezőket. Juhász Pétert itt rögtön nem engedték be. Az Együtt alelnöke rendőrt hívott. Itt az a magyarázat hangzott el, hogy az állami rendezvényt egy magáncég, a Valton Security biztosítja, és ők dönthetik el, kit engednek be. Juhászt nem akarták beengedni.

Juhász és néhány társa így fönnakadt, eközben azonban egy nagyobb ellenzéki csoport gond nélkül besétált a Kossuth térre. Amikor ők elkezdtek sípolni, a körülöttük állók elkezdtek beszólogatni nekik, kisebb csoportokban vita és lökdösődés alakult ki. Volt, akit a kabátjánál, mást a hajánál rángattak meg. A biztonsági őrök közbeléptek, egy embert ki is vezettek a tömegből.

A vérző fejű történész

„A demokráciában elmondhatom a véleményemet az utcán, az nem vita, hogy engem megvernek a véleményemért” – ezt mondta vérző fejjel az Orbán beszéde alatt szintén síppal tüntető, ismert történész, Ungváry Krisztián. Ungváry az Indexnek azt mondta: miközben sípolva tiltakozott a Kossuth téren, valaki oldalról ököllel teljes erővel megütötte, majd elfutott. A sérülése nem komoly, de azt tervezi, hogy a napokban feljelentést tesz az ügyben. A támadóról kép is készült.

Ungváry később egy Facebook-posztban azt írta: sajnálja azokat, akiket a mai tüntetésen a fütyülés megzavart, de szerinte közterületen egy demokráciában az alkotmányos keretek között maradó szabad vélemény nyilvánítása nem korlátozható. Mint írta: nincs semmi baja, annyi történt, hogy egy gyáva ember oldalról ököllel megütötte. Köszönetet mondott azoknak, akik a téren megvédték, szerinte veréssel nem fogja soha senki sem elrettenteni.

Kapott a 24.hu videósa is 

A 24.hu videósa épp az egyik  összetűzést rögzítette kamerájával, amikor valaki hátulról, ököllel a nyaka alá ütött. A 24.hu egyik újságírónője pedig éppen a telefonjával videózott, amikor egy férfi váratlanul rácsapott a kezére. Amikor felvette a telefonját a földről, egy másik férfi újra kiütötte a kezéből.

A Hvg.hu is azt írja, hogy az ő videósukat is megrángatták

Négy embert állított elő a rendőrség

Négy embert állított elő a rendőrség az 1956-os forradalom 60. évfordulóján tartott központi ünnepség helyszínéről, a fővárosi Kossuth térről vasárnap délután – írta a Police.hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kora esti közleményében azt írta: az V. kerületi Kossuth téren, az állami rendezvény helyszínén négy férfival szemben intézkedtek, garázdaság vétsége miatt előállították őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?