Vona megint lemondatná Orbánt

2016.10.23. 20:03

Gyurcsányorbán volt a fõszereplője a Jobbik megemlékezéseinek a Corvin közben. A sorból csak az irigylésre méltóan fitt, 89 éves Baranyi László színész élvezetesen elôadott visszaemlékezése lógott ki, egyébként világos volt, hogy az évforduló Orbán Viktor fülkeforradalmár és a szemkilövető Gyurcsány Ferenc összejátszásából létrejött 2016-os Magyarországról szól.

Pörzse Sándor, Murányi Levente, Toroczkai László és Vona Gábor beszédeinek közös eleme volt, hogy 1989 után 1956 forradalmát elárulták: nem új vád, hogy 1994-ben visszatérhetett a pufajkás Horn Gyula, hogy Gyurcsány Ferenc 2006-ban békés tüntetőket vert, az viszont igen, hogy 2006-ból már Orbánnak is van bűne. Ásotthalom polgármestere, a Jobbik egyik alelnöke, Toroczkai László, majd a pártelnök Vona is elmondta: Orbán páncélozott autóban lépett le az Astoriánál, mielőtt még a rendőrök ütni kezdték volna a Fidesz rendezvényének hallgatóságát.

Orbán gyávasága már láthatóan nagyobb indulatot szül a rég nem csak rovásírásos sámánista szubkultúrából építkező párt hallgatóságában, mint Gyurcsány, akit „őrült Néró" címmel felruházva Murányi Levente még meg is dicsért, amiért eredményesen szétverte a baloldalt.

A szélsőjobb radikális jellegét a beszédeket hallgatva egy külföldi megfigyelő már talán észre sem venné az Orbán szerint zsúrpubisodó párt rendezvényén. Vona kevesebbet kommunistázik és brüsszelezik, mint Orbán egy átlagos péntek reggeli rádióinterjúban. Sőt, talán már Trianon is kevesebbszer hangzik el Vonánál – ezúttal egyszer sem. Kádár is csak annyira jön elő, ameddig Vona megjegyezte, hogy az Orbán rezsim sem jobb nála, ezért ugyanúgy fogja majd végezni – más kérdés, hogy ez Vonának valószínűleg kevés lenne, hiszen nagyrészt épp arról beszélt, hogy a valódi rendszerváltás elmaradása miatt tart ott az ország, ahol: legvidámabb barakk után a legszomorúbb tagállam.

Követelései akár egy LMP-Együtt tüntetésen is elhangozhatnának: hozzák nyilvánosságra az ügynöklistákat, szüntessék meg a letelepedésikötvény-bizniszt. Utóbbi Vona aduja már néhány hete – ennek kockázatairól és Orbán lehetséges reakcióiról itt írtunk bővebben –, és ezúttal is kiemelt szerepet kapott. Vona visszaszúrt az őt lehazaárulózó Kósa Lajosnak, miután a Fidesz frakcióvezetője szerint nevetséges összekötni az alkotmánymódosítás és a Rogán Antal-féle letelepedési kötvény kérdését.

Vona most tovább ment: felolvasott egy, a Jobbik frakciója által aláírt nyilatkozatot, miszerint utóbbi megszüntetése az alkotmánymódosítás támogatásának feltétele, majd ismét lemondásra szólította fel Orbánt, arra az esetre, ha az érvénytelen népszavazás után a kétharmadot igénylő alkotmánymódosítást sem tudná keresztülvinni a parlamentben.

Legyen bátor és vállalja az előrehozott parlamenti választást!

– mondta Vona, aki, ellentétben az MSZP-vél és elnökével, Molnár Gyulával, tudott tőkét kovácsolni az Orbánnal való személyes találkozóból és konfrontációból.

„Beletenyereltem egy olyan korrupciós ügybe, amely egyúttal az ország nemzetbiztonságát is veszélyezteti" – mondta, végleg elvonva a témát az MSZP-től. „Nem azt kértem, hogy vonjanak engem is bele a buliba vagy, hogy nekem is adjanak egy helikoptert – hanem, hogy szüntessék meg a mutyit" – mondta. Jelezte, hogy beleáll az ügybe, nem hagyva, hogy a Fidesz piaci kofának nevezze, amiért összeköti a két ügyet.

Vona szerint ugyanis semmi értelme megakadályozni a szegény migránsok betelepítését, ha közben a gazdag és potenciálisan – vagy nagyon is konkrétan, mint Orbán vejének egyik üzletfele – a terroristákkal is üzletelő migránsok viszont bejöhetnek. Végül csak vissza kanyarodott 1956-hoz, azt ígérve, hogy valódi értékeit csak az igazi rendszerváltást biztosító Jobbik mentheti meg.