Előzetesbe helyezték a bicskei gyermekotthon vezetőjét

2016.10.24. 12:09 Módosítva: 2016.10.24. 12:30

A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája hétfőn elrendelte a bicskei gyermekotthon vezetőjének előzetes letartóztatását, közölte a Székesfehérvári Törvényszék az MTI-vel. A férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy több alkalommal szexuálisan molesztálta a rá bízott gyermekeket.

10.21. kep 6 0
Fotó: Police.hu

Két gyerek a cselekmény kezdetekor még nem volt 14 éves. Velük hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve több alkalommal "szexuális cselekményt végzett", az egyik esetben mintegy 6 éven keresztül, olvasható a közleményben. Egy harmadik, 14 évesnél szintén fiatalabb kiskorút szexre próbált rábírni.

További két esetben mint a gyermekotthon igazgatója az intézetben nevelt, 18. évesnél fiatalabb fiatalokkal létesített szexuális kapcsolatot. Ez egyik esetben ez öt éven keresztül folytatódott.  Az ügyészség szerint ezzel feladatából eredő kötelezettségét súlyosan megszegte, és veszélyeztette a kiskorúak erkölcsi, érzelmi fejlődését.  

A Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség hétfő reggel kezdeményezte a gyermekotthon igazgatójának előzetes letartóztatását, miután a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság múlt pénteken őrizetbe vette a gyanúsítottat.

AzRTL Klub október elején az esti Híradójában, majd a Házon kívül című műsorban a bicskei gyermekotthon két volt lakója névvel és arccal vállalt nyilatkozatában azt mondta, az intézet igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, őket négy, illetve nyolc éven keresztül zaklatta.

A férfi huszonhat éve vezeti az intézményt, Bicske díszpolgára, állami kitüntetést is kapott példás munkájáért. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felfüggesztette állásából. A gyermekotthon irányítását egy külső vezető veszi át.

A gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a gyermekvédelmi gyám jelzése alapján szeptember 23-án szerzett tudomást a gyermekotthonban történt szexuális zaklatás gyanújáról, és azonnal felfüggesztette állásából az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, illetve feljelentést tett a rendőrségen.