Kovács László: Csak jobboldali demokratákkal együtt lehet legyőzni a Fideszt

2016.10.24. 08:32

Ezt a kormányt az MSZP egyedül nem képes leváltani, mert messze nincs akkora támogatottsága

- jelentette ki Kovács László volt pártelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Az egykori külügyminiszter szerint

ezt a kormányt csak úgy lehet legyőzni, ha az összefogásban jobboldali demokraták is részt vesznek, és akkor lehet egy olyan miniszterelnök-jelölt, aki nem valamelyik párt politikusa, hanem egy mindenki által elfogadott, elismert szakember.

Kovács László arról is beszélt, hogy 2014-ben nagyon nem sikerült a választási összefogás, aminek az oka az volt, hogy "Mesterházy Attila körömszakadtáig ragaszkodott ahhoz, hogy ő legyen a miniszterelnök-jelölt, szemben a nála sokszorta alkalmasabb Bajnai Gordonnal".

Arra a kérdésre, hogy Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét el tudná-e képzelni miniszterelnök-jelöltnek a következő választáson, azt mondta: el tudja képzelni, de nem kíván találgatni, az is lehet, hogy olyan ember lesz a legesélyesebb, akinek még sehol sem forog a neve.

Október 23-án egy színpadra állt az MSZP, a DK, a PM és a MoMa elnöke, akik mind az összefogás szükségességéről beszéltek, hogy 2018-ban le lehessen váltani a kormányt. Azt azonban, hogy ez az együttműködés nem lesz zökkenőmentes a szónoklatok már előrevetítették:

  • Bokros Lajos (MoMa): "Csak 500 napig kell kibírnunk egymást"
  • Gyurcsány Ferenc (DK): "Aki gyurcsányozik, az Orbán mellett van"
  • Karácsony Gergely (PM): "Végtelenül sajnálom, hogy nem voltak a baloldali politikusok elég tisztességesek".

Az ellenzéki tüntetésről írt összefoglaló cikkünket itt olvashatja: