Hepatitisjárvány söpört végig a gyerekeken Gödöllőn

2016.10.25. 06:47

Lázzal, hasfájással és véres vizelettel került kórházba több gödöllői kisgyerek az elmúlt hónapokban, írja a Blikk. Hamar kiderült, hogy a májat megtámadó hepatitis A vírus fertőzte meg őket. Ez a betegség főként széklet útján, esetleg nyállal terjed.

A lap azt írja, a vírus több iskolában is megjelent, és jelenleg egy helyi gíroszosra gyanakodnak, olyannyira, hogy az egyik iskola a közleményében meg is nevezte a gyorsétkezdét.

A lapnak nyilatkozó tiszti főorvos, Vörös József a lap kérdésére óvatosabban fogalmazott, azt mondta, 

felmerült a lehetősége, hogy egy bizonyos egységből eredeztethetőek a betegségek, bár tény, hogy a betegek közül heten nem jártak a büfében.

Hozzátette: a 19 betegből 17-en kerültek kórházba.

A lapnak megszólalt egy szülő is. Azt mondta, a gyerekei hirtelen belázasodtak, egy nap szünet után erős hasfájásuk lett, olyannyira, hogy a kilencéves fiúgyerekkel kórházba kellett menniük.

"Ekkor már majdnem teljesen barna volt a vizelete. Kiderítették, hogy hepatitis A fertőzése van. Közben a kislányomat is kivizsgálták, és befektették a fiam mellé, mindkét szeme fehérje citromsárgán világított" – mondta el a Blikknek az édesanya. A múlt hét végén jöttek ki a kórházból.

Az iskolákat fertőtlenítették, beoltották a diáktársakat, figyelmeztették a szülőket. A vasút melletti gíroszost a lap szerint a fertőzéstől függetlenül bezárták a hatóságok.

Kedd délelőtt aztán az MTI is hírt adott az ügyről, azt írták, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház értesítette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ) arról, hogy nyolc beteget kezelnek A-típusú fertőző májgyulladással, közülük négyen a gödöllői, illetve az aszódi járásban élnek. A betegek zöme a kikérdezésekor egy bizonyos gödöllői vendéglátóegységben elfogyasztott ételre hivatkozott, ám utóbb kiderült, hogy a közismert, frekventált helyen lévő büfében "csak az nem eszik, aki nem jár arra" - idézte fel.

Vörös József az MTI érdeklődésére elmondta: az ÁNTSZ megvizsgálta az esetet, de egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy valóban az emlegetett büfében elfogyasztott étel okozta a bajt, így az egységet nem ők záratták be.

A Gödöllőről, Galgahévízről, Valkóról, Isaszegről és Domonyból kórházba került betegek között öt gödöllői általános iskolában tanuló gyerekek, illetve fiatal felnőttek is vannak. Az ÁNTSZ felkutatta a betegekkel a közelmúltban érintkezőket, akiknek megelőzésként védőoltást adtak, miközben tovább keresik a fertőző forrást.

A betegség maximális lappangási ideje ötven nap, a beteg a lappangási idő végén vagy akár tünetmentesen is fertőzhet, ezért egyelőre korai a fertőzés lecsengéséről beszélni.