Már építik a rabok az új okoskerítést a határon

D MTZ20161013009
2016.10.25. 08:16

Elkezdődött az új határkerítés kísérleti szakaszának telepítése hétfőn a Bács-Kiskun megyei Garánál – értesült a Magyar Idők. Azt írják, Bácsszentgyörgy és Gara között 500 méter hosszan már állnak a cölöpök. A műszaki zárat jelenleg összesen 10,3 kilométer hosszúságban, fogvatartottak építik, a munkálatokban a honvédség egyelőre nem vesz részt.

A kerítést kétféle műszaki tartalommal szerelik fel, különböző teszteknek vetik alá, és ezek eredményétől függően döntenek a továbbiakban alkalmazandó technológiáról.

A Magyar Nemzet szerint a kerítést hőérzékelős és éjjellátó kamerákkal, mozgásérzékelőkkel látják el, hogy ha valahol határsértést tapasztalnak, akkor hamar a helyszínre érjenek a rendőrök, a katonák. Így kevesebb embert kellene folyamatosan szolgálatban tartani és a kerítés mentén járőröztetni. A lap azt írja, kormányzati forrásuk okoskerítésnek nevezte az új szakaszt.

Közben elkészült a határvédelmi szervek reagálóképességét javító, úgynevezett manőverút is a magyar–szerb határon. A biztonsági határzár mellett húzódó, 150 kilométer hosszú út lehetővé teszi, hogy a rendőrök és katonák esőben és hóban is folyamatosan tudjanak járőrözni, illetve szükség esetén végre tudják hajtani a védelmi erők gyors átcsoportosítását, írja szintén a Magyar Idők, de már a Híradó.hu-ra hivatkozva.

A határvédelmi rendszer eddig két vonalból állt. Az elsőt a gyors telepítésű drótakadály, közismert nevén a gyoda, a másodikat pedig a tényleges kerítés alkotja. A műszaki határzár tavaly szeptemberre elkészült a szerb–magyar határon, a hónap közepén pedig úgy döntöttek, hogy mindkét irányba meghosszabbítják. Az ellenzéki pártok közül egyedül a Jobbik támogatta a határzár létesítését, a baloldali pártok viszont a migránsok befogadása mellett szólaltak fel.

Borítókép: MTI / Máthé Zoltán