Sittel töltötte fel a Balatont, hogy nagyobb legyen a vízitelepe

2016.10.25. 09:11

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség környezetkárosítás bűntette miatt emelt vádat egy 60 éves férfival szemben, aki egy Balatonalmádiban bérelt vízisport-telepen a tó területét is érintő területfeltöltést végzett, írja az ügyészség.

A vádirat szerint az elkövető 1997 óta bérelte a csaknem 2 hektáros területet, melynek hátsó, mintegy 2600 m²-es részét – a bérbeadó tudta nélkül – 2015-2016-ban feltöltögette.

A feltöltést főleg a közelben kitermelt köves földdel végezte, melybe azonban építési és bontási hulladék, így tégla, aszfalt, betonvas, kábelek, fólia is került.

Emiatt a növényzet, állatvilág megváltozott, szárazabb élőhellyé alakult, a természetes állapot visszaalakulásához emberi beavatkozással is 4-8 év kell majd. Különösen súlyos ez amiatt, hogy a Balaton partját szegélyező nádasok, mocsarak, lápok és egyéb természetes vizes élőhelyek csökkenése rontja a tó öntisztító képességét, a hulladék lerakása pedig közvetve a vízminőséget is veszélyeztette.

A feltöltés kismértékben, egy 19 m²-es területen a tó medrét is érintette, amellyel az elkövető veszélyeztette a Balaton ezen részének élővilágát.