Gusztáv
-4 °C
1 °C

SS-kabátban vonult a Becsület napján, de megúszta próbára bocsátással

2016.10.25. 15:08

Önkényuralmi jelkép használatának vétségében jogerősen bűnösnek mondtak ki, és egy évre próbára bocsátottak egy férfit, mert Székesfehérváron, a február 6-ai Becsület napja nevű rendezvényen SS-kabátot viselt.

A rendezvényen a vádlott egy a második világháborúban a német hadseregben rendszeresített egyenruha kabátját viselte. A kabát gallérjának jobb oldalán az önkényuralmi jelvénynek minősülő SS-jelzés volt megtalálható, amivel a vádlott is tisztában volt, ennek ellenére ebben a ruhában nagy nyilvánosság előtt végigmenetelt Székesfehérvár belvárosában. Magatartása a köznyugalom megzavarására alkalmas volt, állt a a vádiratban.

A nyomozók február 12-én fogták el a büntetlen előéletű férfit, aki ezután beismerő vallomást tett. Március 10-én a Székesfehérvári Járásbíróság már a mostanival megegyező ítéletet hozott az ügyében, de a védő fellebbezett ellene, ezért került a Székesfehérvári Törvényszékre az ügy. A próbára bocsátás egyébként az egyik legenyhébb bírói intézkedés.

Mint ismert, február 6-án, az úgynevezett kitörés napi székesfehérvári megemlékezésen részt vett az Új Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Betyársereg több tagja is. A szervezők meghívták az eseményre Klaus Grotjahnt, a Waffen SS egykori tagját, aki egészségi állapotára hivatkozva végül nem vett részt a rendezvényen.

A megmozdulástól elhatárolódott az önkormányzat, és határozatban utasították vissza, hogy szélsőséges és gyűlöletkeltő rendezvények helyszíne legyen a település. De így tett több parlamenti párt és egyház is, köztük a Mazsihisz, amelynek elnöke levélben jelezte a belügyminiszternek, elfogadhatatlannak tartja, hogy a demokratikus Magyarországon 2016-ban ezt zavartalanul meg lehessen tenni.