Szijjártó 56 átértelmezése miatt bekérette az orosz nagykövetet

2016.10.25. 16:47 Módosítva: 2016.10.25. 16:59

A Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) kérették Oroszország budapesti nagykövetét. A találkozón a tárca világossá fogja tenni: senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről - írta a minisztérium.

Az LMP a nap folyamán szorgalmazta, hogy a külügyi tárca hívja be az orosz nagykövetet, mert az orosz állami televízióban pogromnak nevezték az 1956-os forradalmat. Dmitrij Kiszeljov, az orosz állami média igazgatóhelyettese pedig - idézték fel - az állami orosz televízió egy műsorában az első "színes forradalomnak" nevezte 1956-ot és azt sejttette, hogy nyugati hatalmak, vagyis az Egyesült Államok állt a forradalom mögött. A műsorban azt is állították - írta az LMP -, hogy ezrével engedtek el nácikat a börtönökből.

1956 összeesküvés volt

Ez a megközelítés nem friss elmélet Oroszországban. A Múlt-kor már 10 éve beszámolt arról, hogy a Rosszija nevű orosz állami tévé szerint a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) bizonyítékai vannak arra, hogy a CIA nemcsak a Szabad Európa Rádión keresztül szította a magyar forradalmat, hanem ügynököket is átdobott a nyugatnémet és a brit különleges szolgálat közreműködésével.

A tévében megszólaló egykori szovjet nyomozók azt állították, hogy a 23-i budapesti (és miskolci) felkelés egy jól előkészített összeesküvés eredménye volt. A film szerint a harcok megindulása nyomán nyugati hírszerzők egész csoportját kezdték átdobni Magyarországra. Sőt, állítólag az osztrák-magyar határon csatára is sor került egy behatolni próbáló fegyveres csoporttal.  • Hírek
  • Árfolyam