Krisztina
16 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

A magyarok 80%-a eltörölné az óraátállítást

NTT
2016.10.26. 06:07

A magyarok 80 százaléka, ötből négy ember eltörölné az óraátállítást, szemlézi az MTI a Szallas.hu legfrissebb felmérését. A kutatás szerint minden 5. válaszadó rosszul tudja, hogy október 30-án merre kell tekerni az órát.

Az ellenzők táborának kétharmada a fix nyári időszámítás híve, 23 százalékuk a téli időszámításra állna át, míg 13 százalékuk az időzónaváltást támogatná, és így a greenwichi középidőhöz nem 1, hanem 2 órát adna.

A válaszadók fele a biológiai egyensúly felborulását, valamint a nehézkes átállást említi elsődleges problémaként. A téli időszámítás ellenzőinek fő érve a korai sötétedés: 10 emberből 4 számára a korai órákban jelentkező sötétséghez rossz közérzet társul, a résztvevők kétharmada pedig ilyenkor munka után már nem is nagyon megy a szabadba.

Az 55 év felettiek többségének egészségi problémái vannak az óraátállítást követően.

A téli időszámításra átállás támogatottsága a településmérettel fordítottan arányos: a kisebb települések lakói között népszerűbb ez az elképzelés, mint a nagyobb városokban.

Az idén október 30-án, vasárnap éjjel 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára, ekkor veszi kezdetét a téli időszámítás.

A kutatásában összesen 5776-an vettek részt, szeptember 24. és október 12. között.