Emőke
-4 °C
9 °C

Enyhítették az érelmeszesedés elleni oltás feltalálójának a büntetését

2016.10.26. 09:32 Módosítva: 2016-10-26 13:21:43

A Fővárosi Ítélőtábla keddi jogerős ítéletében felfüggesztett börtönbüntetésről pénzbírságra enyhítette az engedély nélküli gyógyszeres kezeléssel, emberkísérletekkel vádolt, érelmeszesedés elleni oltást feltaláló Horváth István büntetését, írja az MNO. Büntetése azért csökkent 1,2 millió forintnyi bírságra, mert enyhítő körülményként értékelték idős korát, a bűncselekmény óta eltelt hosszú időt, valamint azt is, hogy a szérum nem ártott a betegeknek.

„Ha valaki az örök élet elixírjét fedezi fel, akkor is le kell folytatni a szükséges kutatásokat, és be kell szerezni az engedélyeket” – indokolta az ítéletet Hrabovszky Zoltán, a Fővárosi Ítélőtábla tanácselnöke. Az ítélet szerint Horváth Istvántól – a pénzbüntetésen kívül – visszatartanak a lefoglalt 29 millió forintos vagyonból 6 millió forintot is. A bíró ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az eljárás során nem vizsgálták, mennyire hatásos a vakcina – bár Hrabovszky Zoltán megjegyezte, a tapasztalatok szerint rosszat biztosan nem tett –, hanem pusztán azt nézték, hogy Horváth Istvánnak megvoltak-e a megfelelő engedélyei.

Horváth István állítása szerint azért nem vizsgálta meg szabályosan a gyógyszert, mert nem volt pénze a kutatásokra, és attól is félt, hogy az engedélyezési eljárás során ellopják a tudását.

A védelem azzal érvelt a bíróságon, hogy a szérum mindenki által könnyen beszerezhető anyagokból állt, a saját vére pedig nem jelent veszélyt senkire. A szakértői vélemény ezzel szemben azt mondta, hogy abban az esetben is szükséges a kutatások lefolytatása, ha az alkalmazott szerek ismertek vagy ártalmatlanok, és a saját vér is lehet kockázatos, ha nem megfelelően tárolják, akkor a vérben kialakuló kórokozók vérmérgezést is okozhatnak. Márpedig Horváth István nem tárolta megfelelően a vérrel feldúsított oltószert.

Volt, hogy gyógyszerek hűtésére alkalmatlan hűtőben, máskor egy szatyorban tárolta a szert.

Mint korábban megírtuk, a biológus végzettségű Horváth István, aki állítása szerint feltalált egy olyan anyagot, amely saját vérrel keverve és intravénásan beadva 10–30 százalékkal csökkenti az érelmeszesedést, 50 ezer forintot kért betegeitől az oltásokért.