Kártérítést kell fizetnie az iskolának, amiért nem vették fel a leszbikus szülők gyermekét

2016.10.26. 13:38

Jogerősen háromszázötvenezer forint nem vagyoni kártérítés és kamatainak megtérítésére kötelezte a Fővárosi Törvényszék a Kispesti Waldorf Iskolát, amiért 2013-ban elutasította egy diák felvételét miután szülei közölték a leendő iskolával: a gyermeket két anyuka neveli, írja közleményében a Háttér Társaság, mely a felperest képviselte az ügyben.

Ahogy arról korábban írtunk, a leszbikus élettársi kapcsolatban élő anya hiába szerette volna beíratni a fiát a kispesti iskola hetedik osztályába, a tanévkezdés előtti utolsó pillanatban elutasították őket. Az iskola azt mondta: ez a gyerek érdeke, mert nem tudnák megvédeni őt az osztálytársak piszkálódásától. Az ügy az Egyenlő Bánásmód Hatóság elé került, az iskolát elmarasztalták. A gyereknek ez volt az első találkozása a diszkriminációval. Az iskola szerint korábban még csak hasonló sem fordult elő náluk, törekedtek a hátrányos megkülönböztetés minden formájának az elkerülésére.

A gyereket nevelő azonos nemű párok, a szivárványcsaládok számára fontos határozatot hozott szeptemberben az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), amikor egy egyedi ügyben kimondta: nem lehet egy gyerek iskolai felvételét csak azért megtagadni, mert a többségi társadalomban megszokottól eltérő családban él. Az EBH által megállapított 50 ezer forintos bírságot azonban megalázóan kevésnek érezte a fiú anyja, így kártérítésért perelt.

A Fővárosi Törvényszék az EBH helyzetértékelését osztva megállapította, hogy a fiú felvétele az iskolába az anyja szexuális irányultsága miatt hiúsult meg. Arra az érvre, hogy az elutasításra a gyermek érdekében volt szükség, a bíróság azt mondta, hogy “a mindenkori oktatási intézményektől és azok pedagógusaitól elvárható, hogy (...) a megfelelő pedagógiai eszközök alkalmazásával megakadályozzák az olyan tanulók inzultálását, akik bármilyen tulajdonságuk folytán eltérnek az osztály más tagjaitól. Az eltérő tulajdonsággal rendelkező diákok nem szenvedhetnek hátrányt azáltal, hogy az oktatási intézmény, avagy annak osztálytanítója nem képes, vagy nem akar az ő személyes igényeikre figyelemmel lenni és az osztályközösségbe való beilleszkedésüket elősegíteni.”

A bíróság az anyukának háromszázötvenezer forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg, és kötelezte az iskolát a kamatok és a perköltség megtérítésére is.