Novemberben írhatják ki az új tanodapályázatokat

2016.10.26. 09:23

Minél előbb, várhatóan már novemberben új pályázatot ír ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amire a korábbi pályázatokon hoppon maradt, nagy szakmai tapasztalatú tanodák jelentkezhetnek - tudta meg a Magyar Nemzet a 86 tanodát összefogó TanodaPlatfotm vezetőjétől, Szűcs Norberttől.

Néhány hete derült ki, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásával foglalkozó tanodáknak kiírt uniós pályázaton az évtizedes múltú műhelyek rendre elbuktak, és olyanok nyertek támogatást, akik korábban nem működtettek tanodákat. Mivel összesen a nyertesek negyedének volt korábban ilyen tapasztalata, felvetődött a gyanú, hogy sokan csak profitszerzés miatt indultak a pályázaton. 

A TanodaPlatform jelentésében kifogásolta, hogy a pályázat eleve késve jelent meg, majd március helyett csak szeptember végén lett nyilvános a nyertesek listája. A késés miatt a tanodák másfél-két évig finanszírozás nélkül maradtak, egy részük már ezt sem élte túl. Szerintük több pályázaton annyira rosszul pontoztak, ami "a hozzáértés hiányán kívül a nemtörődömség és/vagy a koncepciózus döntések vádját is felveti a bírálókkal szemben."

A tanodák ügye akkora közfelháborodást váltott ki, hogy az Emmi a vesztes, de tapasztalattal bíró intézményeknek újabb pályázatot ígért - írja a Magyar Nemzet. Addig is áthidaló támogatást kértek az érintettek számára, bár a TanodaPlatform szerint nehéz lesz elérni, hogy hirtelen 1,5 milliárd forint támogatást biztosítsanak erre.