Csak részben ismeri el bűnösségét a bőnyi lövöldöző

2016.10.27. 06:39 Módosítva: 2016.10.27. 18:35

Csütörtök este megszólalt Dr. Léhner György, a bőnyi rendőrgyilkossággal gyanúsított Győrkös István kirendelt védője. A Kisalföld.hu kérdésére elmondta: védence arra hivatkozott, hogy ő nem akart senkit megölni, a fegyvert azért vette kezébe, mert feltett szándéka volt, hogy ezzel megakadályozza a nyomozók házba való bejutását. Inkább rájuk akart ijeszteni, nem megsebesíteni őket.

Győrkös a műtét utáni ébredéskor a gyanúsítás közlésekor tudta meg, hogy megölt valakit. Ügyvéde szerint mélységesen sajnálja ezt, de az előbbiek miatt csak részben ismeri el bűnösségét. A fegyverről, amely a kezében elsült, az ügyvéd azt mondta: ilyen fegyverre Magyarországon senki nem kaphat engedélyt. Sorozatlövő gépkarabély volt egyébként, ezért adott le néhány másodperc alatt több lövést is.

A Teréz körúti robbantás miatt mentek ki hozzá

A szeptember 24-i Teréz körúti robbantás ügyében zajló nyomozás egyik részfeladata volt, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal bőnyi vezetőjének, a 76 éves Győrkös Istvánnak a házában házkutatást tartson a Nemzeti Nyomozó Iroda - írta a Magyar Idők. Ugyanezt hallotta rendőrségi forrásokból az Index is. Forrásaink szerint a robbantás miatt országosan ellenőrizték azokat, akiknél fegyverek, robbanószerek lehetnek illegálisan, így kerülhetett terítékre Győrkös is.

Az más kérdés, hogy Győrkösnek eleve a titkosszolgálatok vagy a TEK látókörében kellett volna lennie, és a felderítés teljes kudarcára vall, ha esetleg a hatóságoknak nem voltak információik arról, milyen fegyverei vannak a hungaristáknak, köztük az idős férfinak. Már csak azért is, mert - ahogy azt a Blikk írja - az idős férfi szomszédai gyakran panaszkodtak arra, hogy lövéseket hallani a háza körül. Az sem világos még, hogy ha tudták, hogy Győrkösnél fegyverek lehettek, akkor a rendőrség miért nem várta meg a TEK segítségét.

Stabil az állapota, előzetesbe került Győrkös

Az elfogásakor meglőtt Győrkös állapota stabil, még csütörtök délután négykor elhagyta a győri kórházat, átszállítják a tököli rabkórházba - közölte az MTI.

A férfi ellen hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt indult nyomozás, a Győri Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezte, ami jogerőre is emelkedett, mert sem az ügyvéd, sem a gyanúsított, sem az ügyész nem fellebbezett a határozat ellen - írja a Kisalföld.hu.

A Blikk azt írja, hogy a fejbe lőtt rendőrnek, a 46 éves Pálvölgyi Péternek egy 17 éves lánya maradt apa nélkül. 

Így fogta el a TEK Győrkös Istvánt

A Jobbik cáfol

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy meg kell vizsgálni, hogy az a radikális jobboldali szervezet, aminek az elkövető, Győrkös István alapítója volt, kötődik-e parlamenti erőhöz. A Jobbik több képviselője is tart ugyanis hivatalos, félhivatalos kapcsolatot ilyen szervezetekkel.

Teljesen nyilvánvaló, hogy ilyen típusú szervezettel parlamenti párt nem tarthat kapcsolatot

- mondta Kósa Lajos.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője reagált Kósa Lajos nyilatkozatára, mint mondta, sem a pártnak, sem tagjainak nem volt és nem is lesz kapcsolata a szervezettel. Az erről író lapokat Habony Árpád érdekeltségi körébe sorolta, hozzátéve: a kormányzati propagandának ez a legfontosabb.

Egészen biztos vagyok benne, hogy ki fogják azt is deríteni, hogy valójában tegnap Vona Gábor lőtte fejbe azt a szerencsétlen rendőrt.

Arra a kérdésre, hogy Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője tagja volt-e az MNA-nak. "Honnan lenne erről információm?" - kérdezett vissza Mirkóczki Ádám, hozzátéve, erről a hatóságokat kell kérdezni. Mint mondta, a Jobbik és tagjai tevékenységéről tud felelősen nyilatkozni, az MNA-ról vagy a Betyárseregről nem.

Mirkóczki egyebek mellett felvetette, hogy hogy miért a Készenléti Rendőrség és nem a Terrorelhárítási Központ (TEK) ment a bőnyi rendőrgyilkosság helyszínére és hogy ki ennek a döntésnek a felelőse. Szerinte az esetnek a Belügyminisztériumban kell hogy legyen politikai felelőse. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának következő ülésén ennek tisztázása az egyik legfontosabb napirend. Mint mondta, felelősségre kell vonni azokat, akiknek közvetve közük van ahhoz, hogy a tragédia megtörtént.

Győrkös Istvánról és a Magyar Nemzeti Arcvonalról  ebben a cikkünkben írtunk bővebben.