Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Lázár: A kormány nem ért egyet Áder Jánossal és nincs szükség a letelepedési kötvényre

D YT20161027029
2016.10.27. 14:00
 • A kormány várhatóan megszünteti a letelepedési kötvényt. Lázár János szerint legalábbis nincs a jövőben szükség rá. A miniszter szerint nem a Jobbik feltételei miatt döntöttek így.
 • A kormány nem ért egyet Áderral, ezért újra benyújtják ugyanúgy a törvényt, amely ellehetetleníti a szélerőműveket.
 • Várhatóan 2000 fővel nőhet a hadsereg létszáma.
 • Szigorúbb lesz a közbeszerzési törvény: aki megszegi a közbeszerzési szabályokat, azokat 90 napra ki fogják zárni a folyamatból.
 • Változik a kisadózókra vonatkozó szabályozás, a KATA.
 • A gazdasági kabinet döntött a HÉV-átvételéről és annak finanszírozásáról. A MÁV fogja működtetni a HÉV-et.
 • Ferihegy és a belváros összeköttetése nem megfelelő, ezért sürgősséggel napirendre veszi a kormány a kérdést.
 • Lázár János az október 23-i történésekről is beszélt: erről itt olvashat részletesen

Nincs szükség a letelepedési kötvényre

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szerdán tájékoztatta a kormányt az alaptörvény-módosítás helyzetéről - mondta Lázár János a csütörtöki kormányinfón. Kósa azt mondta, hogy három parlamenti frakció számára elfogadható a szöveg, tehát a Jobbik sem emelt kifogást, viszont ragaszkodik a letelepedési kötvények megszüntetéséhez.

Lázár azt mondta, hogy nem enged a kormány a zsarolásnak, ez nem párt-, hanem nemzeti ügy: "piszlicsáré, pitiáner ügyekkel összekötni kisstílűség" - üzente Lázár a Jobbiknak, majd bejelentette, hogy kivezetik a letelepedési kötvényt.

A letelepedési kötvényekre nem lesz szükség.

Lázár szerint a kötvény felülvizsgálata már fél évvel ezelőtt megkezdődött, ennek tehát szerinte nincs köze ahhoz, hogy a Jobbik ezt szabta feltételként az alkotmánymódosítás elfogadásához. Valóban beszélt Orbán Viktor már a felülvizsgálatról a Jobbik bejelentése előtt is, ám a helyzet mégis csak úgy fest, hogy a Jobbik miatt gyorsította fel a döntést a kormány.

Lázár a döntést azzal indokolta, hogy a hitelminősítők felminősítése után "visszatérhetnek a hagyományos eszközökhöz" az ország adósságának finanszírozásában. "Az adósságfinanszírozás javult, nőtt a magyar állampapírok iránti kereslet, így nincs szükség erre az eszközre" - mondta Lázár.

Később Kovács Zoltán kormányszóvivő és a miniszter pontosította, hogy erről egyelőre nincs kormánydöntés, mivel Varga Mihály nem terjesztette a kormány elé a javaslatot. Lázár azt is mondta, hogy nem hiszi, hogy november 8. vagy azelőtt a parlament elé kerülhet az erről szóló javaslat (ekkor szavaznak az alkotmánymódosításról). De nem is köti össze a kormány a kötvényeket az alkotmánymódosítással.

Nem került le a kvóta a napirendről

A 67. kormányinfó elején Lázár János arról számolt be, hogy mi történt múlt héten Brüsszelben. "Juncker úr ragaszkodott ahhoz, hogy napirenden maradjon a kötelező kvóta ügye" - mondta Lázár, aki szerint remélhetőleg a szlovák elnökség egy mindenki számára elfogadható megoldást dolgoz ki.. Ugyanakkor a visegrádi országok "sikeresen" blokkolták az elfogadását. A miniszter megismételte a magyar kormány álláspontját, miszerint az európai határokat meg kell védeni, és a határon kívül kell segíteni a menekülteknek. 

Lázár kitért arra, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök azzal fenyegette meg Magyarországot, hogy amennyiben nem vesszük ki a részünket a menekültpolitikából, megvonják az EU-s forrásokat. Lázár szerint ehhez meg kellene nyitni az EU-s alapszerződés vitáját, felülvizsgálatát a menekült- és a kohéziós politikát illetően, és "ettől a magyar kormány nem zárkózik el".

Lázár a nyomozóhatóságokról

A miniszter kapott egy kérdést arról, hogy a Figyelő újságíróját kihallgatta a rendőrség egy olyan levéllel kapcsolatban, amit Matolcsy György küldött Lázárnak az MKB helyzetével kapcsolatban. 

Lázár jelezte, hogy ismeri az újságírót, de nem szokása kiszivárogtatni levelet. Helytelennek tartja, hogy a forrásai miatt kérdeznek ki újságírót a rendőrök. ráadásul azt sem érti, hogy a rendőrök miért az újságírót hallgatják ki, "nem tudom, hogy az újságírónak mi ebben a vélelmezett szerepe", és miért nem kérdezik meg őt. 

Engem akarnak helyzetbe hozni a nyomozóhatóság képviselői, utánam kutakodnak?

- tette fel a kérdést váratlanul. Majd az újságírói kérdésre, hogy ilyen vélelme van, hogy utána kutakodnak a rendőrök azt mondta, hogy nincsenek, jól aszik ettől. "Álmaim sincsenek, nemhogy rémálmaim.

Kétezer fővel több katona lesz

A gazdasági kabinet tárgyalta a honvédség létszámnövelési terveit, várhatóan 2000 fővel nőhet a hadsereg létszáma.

Lázár azt is bejelentette, hogy létrehozzák a Honvédelmi Sportszövetséget. (Azt nem tudni, hogy fog működni, de a a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) sport és szabadidős tevékenységeket szervező országos félkatonai szervezet volt 1948 és 1990 között.)

A kormány nem ért egyet Áderral: ellehetetlenítik a szélerőműveket

Lázár reagált arra, hogy Áder János államfő visszaküldte a parlamentben a villamosenergiáról szóló törvény módosítását, ami lényegében ellehetetleníti a szélerőműveket Magyarországon. A miniszter szerint viszont szélerőművek nélkül is teljesíteni tudjuk a párizsi klímaegyezményben vállaltakat, így nem ért egyet a kormány Áder Jánossal.

Éppen emiatt apró módosításokkal ugyanazt a törvényt nyújtják majd be. 

Az államfő múlt pénteken küldte vissza megfontolásra a parlamentnek a villamos energiáról szóló törvény módosítását, amely szigorított a szélerőművek létesítésének szabályain. Áder János szerint a módosítások ellehetetlenítik az ilyen erőművek építését.

Lázár erre azt mondta, hogy a kormány nem elutasító a szélerőművek ügyében, csak bizonyos ökológiai és gazdasági okokból "óvatos". Jelezte, áttekintik, hogy Németországban hogyan szabályozzák újra a szélerőműveket.

Szigorúbb lesz a közbeszerzési törvény

Lázár azt is bejelentette, hogy szigorúbb lesz a közbeszerzési törvény, de egyszerűbb lesz a közbeszerzési eljárás és a döntési folyamat. Aki megszegi a közbeszerzési szabályokat, azokat 90 napra ki fogják zárni a folyamatból. A miniszter szerint olyan lesz a szabályozás lesz, amely a verseny fokozására készteti majd a szereplőket. Az alvállalkozók szempontjait képviselik majd az új törvényben. Az új uniós irányelvek szerint a közbeszerzések esetében nemcsak az ár számít majd, hanem egyéb szempontok is. 

Az idei a pályáztatás, míg 2017 a kifizetések éve lesz - jelentette be a miniszter az EU-s pályázatokkal kapcsolatban. 1600 milliárdot akarunk kifizetni 2016 végéig. Az összes forrást 2018-ra lehívhatjuk - mondta Lázár.

Változik a KATA is

A kormány tárgyalt az adótörvények módosításáról, és a KATA szabályai is változni fognak. A KATA a kisadózó vállalkozások tételes adója. Lázár nem fejtette ki, pontosan milyen ponton változik a szabályozás.

Elbocsátások az államapparátusból

Lázár János beszélt a bürokráciacsökkentésről, vagyis az állami szféra leépítéséről. A miniszter azt mondta, hogy sokkalja, hogy több mint egymillióan dolgoznak az államigazgatásban, mert ez azt jelenti, hogy a munkavállalók 20 százaléka az állami szférában dolgozik. 

Lázár sejtelmesen azt is megpendítette, hogy voltak ötletei arra, hogyan lehetne csökkenteni az állami szféra létszámát, de ezek nem kaptak többséget a kormányban. ami biztos, az egészségügyben és az oktatásban nem akarnak elbocsátani senkit, "de az államapparátusban van erre lehetőség".

Egyéb: HÉV átvétele, Mezőhegyes, megújuló repterek, új törvények

 • A gazdasági kabinet döntött a HÉV-átvételéről és annak finanszírozásáról. A MÁV fogja működtetni a HÉV-et.
 • A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szétbontása a Miniszterelnökséghez kerül. 
 • Lezárult a mezőhegyesi ménesbirtok megvétele, és ebből alakítják majd ki az állami mintagazdaságot. A döntés miatti károsultak egymilliárd forintot kapnak majd. 
 • A földtörvényt érintő brüsszeli kritikákra Lázár azt mondta, hogy az EU azt szeretné, ha a külföldiek és a jogi személyek is tudjanak földet vásárolni, de ezt a magyar kormány elutasítja továbbra is. Ezért a bírói út elkerülhetetlen.
 • 1200 milliárd forintot költ majd a kormány vasútfejlesztésre a következő években. A tervek között szerepel a busz- és vasúti csomópontok összekötése is.  
 • A tervek szerint korszerűsítik a Budapest és Százhalombatta, valamint a főváros és Hatvan közötti vonalat, valamint a Balaton körüli vasúti pályát mindkét parton. A vasúti kocsik vásárlására mintegy 100 milliárd forintot szánnak.
 • A debreceni és a kecskeméti repülőtér fejlesztését jóváhagyta a kormány.
 • Ferihegy és a belváros összeköttetése nem megfelelő, ezért sürgősséggel napirendre veszi a kormány a kérdést.
 • Az új büntetőeljárási törvényről is tárgyaltak, de még ötpárti egyeztetés is lesz. 
 • Változik a rendőrségi törvény és a hegyközségekre vonatkozó törvény is, de ennek részleteit nem fejtette ki Lázár János.
 • Lázár János kapott egy kérdést a vasárnapi boltzárról, mivel a KDNP ismét megpróbálja valamilyen formában kiharcolni. A miniszter azt mondta, hogy nem lesz vasárnapi boltzár, december 24. nem lesz munkaszüneti nap, és a kormány nem támogatja a KDNP javaslatát a szabad vasárnapot illetően.