Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Lázár Jánosnak kínos és kellemetlen Pintér államtitkárának előléptetése

2016.10.27. 16:12

A kormányinfón többször is szóba kerültek az október 23-i történések. Az Index arról kérdezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy mi a véleménye arról, hogy Áder János köztársasági elnök rendőr vezérőrnagyból rendőr altábornaggyá léptette elő Tasnádi Lászlót, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárát.

Tasnádi Lászlót 2014 júniusában nevezték ki a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárává, kinevezését tiltakozással fogadta az ellenzék, mivel a rendszerváltás előtt III/II-es operatív tiszt volt, aki miközben Orbán Viktor beszédet mondott Nagy Imre újratemetésekor, beépített ügynökként várt jelentéseket az ott történtekről. 

Lázár azt mondta erről, hogy 

kínos és kellemetlen.

A miniszter azt is mondta, hogy ha rajta múlna, nem alkalmazna III/II-es csoportfőnökségéből senkit az állományban. Lázár hangsúlyozta, hogy ez nem kitüntetés, hanem előléptetés, amelynek van egy automatikus rendje.

Ha kitüntetés lett volna, ahhoz sem ő, sem Orbán Viktor nem járult volna hozzá. Az előléptetés "kínosságát mindenki érezte, akivel én beszéltem, Orbán Viktor is kifejezetten kellemetlennek gondolja". 

"Nincs rendben a történet" - mondta Lázár, aki azonban arról nem beszélt, kinek a felelőssége a dolog. A dokumentumok szerint Áder János most Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztésére léptette elő Tasnádit.

Juhász Péter szedje össze magát

Lázár egy másik kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy Juhász Péter, az Együtt alelnöke pereli a Miniszterelnökséget, amiért október 23-án nem engedték be sípolni a Kossuth térre. "Aki a politikában akar részt venni, szedje már össze magát, legyen felkészült".

Lázár azt mondta, az állami ünnepséget nem ők, hanem a Honvédelmi Minisztérium (HM) szervezte, de szívesen bemutatja a HM-et Juhásznak. "Aki azt sem tudja, ki ellen harcol, annak a felkészültsége kétségbe vonható." Lázár szerint a kifütyülés méltatlan és minősíthetetlen volt.