Megint bevitték Budaházy Györgyöt

2016.10.27. 20:50
Csütörtök este előzetes letartóztatásba helyezték Budaházy Györgyöt. Az első fokon 13 évre ítélt férfit a Nagy Ignác utcai bv-intézetbe szállították. Budaházy ügyvédje, Szikinger István szerint érthetetlen a bíróság döntése.

Este fél hat körül előzetes letartóztatásba helyezték Budaházy Györgyöt – tudta meg a Magyar Nemzet Online az első fokon 13 éves börtönbüntetésre ítélt férfi hozzátartozójától.  A hatóságok  nagy erővel vonultak ki Budaházy diósdi házához, ahol házi őrizetben volt, és elvitték a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetbe.

Budaházy szerint „szigorítani akarnak a velünk szemben érvényben lévő kényszerintézkedésen, holott erre semmi okot nem szolgáltattunk, senki nem szegte meg a szabályokat, nem tűnt el vagy ilyesmi. Viszont a szigorítás jelentheti azt, hogy akik már most is házi őrizetben vagyunk, azokat be akarják vinni előzetes letartóztatásba a börtönbe, vagyis nagy az esély rá, hogy most tudok írni utoljára szabadon” - írta a Kuruc.infónak egy nappal ezelőtt. 

Budaházy György ügyvédje a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy eddig semmilyen tájékoztatást sem kapott az előzetes letartóztatás újbóli elrendeléséről. Védence korábban már volt előzetes letartóztatásban, kiengedése után azonban ügyész fellebbezett, és feltehetően ennek hatására másodfokon újra elrendelték a szigorúbb kényszerítő intézkedést. Szikinger István szerint érthetetlen a bíróság döntése, mert vizsgálni kellett volna, hogy Budaházy a szabadon töltött két hónap alatt megpróbált-e elrejtőzni, befolyásolt-e tanúkat vagy fennállt-e a bűnismétlés veszélye. Az előzetes letartóztatás elrendelésének ugyanis ezek a feltételei.

Este 8 után közleményt adott ki a történtekkel kapcsolatban Morvai Krisztina, azt követelve, hogy részesítsék közkegyelemben Budaházyt és a Hunnia ügy többi vádlottját.

A vád szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű szervezet a szocialista-szabad demokrata kormányzás idején, 2007 és 2009 között erőszakosan próbált beavatkozni a hazai politikába. Próbálták megakadályozni az egészségügyi törvény elfogadását, majd Gyurcsány Ferenc lemondása után Bajnai Gordon kormányalakítását. Molotov-koktélos támadásokkal és Csintalan Sándor megverésével is vádolják a szervezetet.