Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Imaláncot indítottak Orbán Viktorért

2016.10.31. 14:32

Szlovákiai magyar papok arra buzdítják a híveket, hogy imádkozzanak Orbán Viktorért - írta a szlovákiai Új Szó. Az imalánc az interneten is terjed. A könyörgés célja, hogy a magyar miniszterelnöknek legyen elég ereje az Európai Unió elleni harchoz - írta a lap.

Az imaláncot Szlovákiában György Ferenc ipolybalogi plébános indította. "Ausztriából kaptam a könyörgést és továbbküldtem. Már Szent Pál is megírta: tartsatok könyörgéseket, imádságokat, esedezéseket és hálaadásokat minden emberért: a királyokért és minden feljebbvalóért, hogy békés és csendes életet élhessünk, telve istenfélelemmel és tisztességgel” – mondta az Új Szónak. Azt, hogy hányan kapcsolódtak be az imaláncba, nem követi, de úgy véli, sok jóérzésű magyar ember.

Az imát Kühár Ede Rómában élő bencés szerzetes írta Orbán Viktorért, és

ezt az imalánchoz csatlakozóknak fél éven át naponta öt percen keresztül kell mondaniuk.

A következőképp kezdődik: "Az Úr legyen előtted, hogy a jó utat mutassa néked! Az Úr legyen melletted, hogy téged karjába zárjon és megvédjen a veszedelmektől! Az Úr legyen mögötted, hogy megvédjen a gonosz cselvetésétől".

Az ilyen imalánchoz nem szükséges az egyház jóváhagyása. "Imádkozni bárkiért lehet, ez nem feltétlenül jelenti az adott személy magasztalását, és ami a legfontosabb, sosem árt" – magyarázta Szlávik Antal egyházjogász, hidaskürti plébános. A felhívással ő is találkozott, de nem tud arról, hogy a hívek tömegesen bekapcsolódtak volna. "Az ima magánügy, aki akar, részt vesz benne, aki nem akar, annak sem kell provokációt látnia benne."

Az imaláncot a Szlovákiai Püspökök Konferenciája magánkezdeményezésnek tartja, Martin Kamara szóvivő azt mondta, nincs információjuk róla, és nem foglalkoznak vele.