Karácsony Gergely autót sorsolna ki azok között, akik elmennek szavazni

2016.11.02. 13:12

Terjedelmes interjút adott a 24.hu-nak Karácsony Gergely zuglói polgármester, aki a PM társelnöke is. Ez utóbbi posztját már csak azért sem árt leírni, mert rögtön a beszélgetés elején bevallotta, hogy a saját édesanyja sincs tisztában azzal, melyik pártban politizál.

FRISSÍTÉS: A cikk megjelenése után tájékoztattak, hogy nekem sem sikerült eltalálni a párt nevét, ami már nem PM, hanem P, vagyis Párbeszéd. 

A PM-es politikus az interjúban természetesen beszélt a baloldali együttműködés problémájáról, és arról, hogy nagyon szeretné az előválasztást, enélkül nem sok esélyt ad a nagyszabású baloldali összefogásnak. „Ha nincs előválasztás, aligha lehet sok közünk egymáshoz” – fogalmazott. 

A PM társelnöke alternatívaként azt vetette fel, hogy a marakodó MSZP-vel és DK-val szemben akár az LMP-vel és az Együttel is összefoghat a pártja:

esetleg mi hárman is összeállhatnánk. De addig is igyekszünk meggyőzni az MSZP-t és a DK-t: ha nem támogatják az előválasztást, állva halunk meg mindannyian. 

Az interjúban emellett szó esik a PM programjáról is.

  • A garantált alapjövedelmet szerinte a magyar lakosság hetvenhat százaléka támogatja, és szerinte akkor sem fog csökkenni nagyon a támogatottság, ha a megkérdezettek megtudják, hogy ezzel párhuzamosan megszűnne a családi adókedvezmény, a családi pótlék és minden más szociális juttatás.
  • 2018-ban a PM nem csupán az alapjövedelemmel kampányol majd, hanem a négynapos munkahéttel is. „Az a megoldás, hogy többen dolgozzanak, de egyenként kevesebbet.”
  • A PM a tankötelezettséget visszaemelné tizennyolc évre, a választójogot viszont leszállítaná tizenhat éves korra. Karácsony „unortodox” módon motiválná a választókat a részvételre:
    minden választáson kisorsolhatnánk egy autót a résztvevők között.

Az interjúban pár személyes dolgot is megtudhatunk Karácsonyról. Például elmesélte, hogy nemrég azt találta mondani Orbán Viktorra, hogy „a hatalomféltés orvosi esetként is értelmezhető szintjére ért”. Aztán meg elnézést kért. Nagyon megbánta, két napig nem aludt emiatt. Ilyen tépelődős, lelkiismeretes gyerek vagyok” – indokolta Karácsony.