Kontrát: Nem Orbán szaúdi szomszédját körözi az FBI

2016.11.02. 07:04 Módosítva: 2016.11.02. 08:16

A magyar hatóságok szerint Ghaith Pharaon nevű személy nem tartózkodik Magyarországon, nem él itt életvitelszerűen, és nem vásárolt ingatlant – közölte a a Magyar Idők kérdésére vasárnap Kontrát Károly. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint tehát a szaúdi férfi nem azonos azzal a Pharaonnal, aki Orbán Viktor telekszomszédja lett és akit terroristák pénzelésével vádolnak.

Igaz, az államtitkári nyilatkozatból nem következik egyértelműen, hogy az illető valamely cége ne vásárolt volna ingatlant Magyarországon, akár a kormányfő közvetlen közelében. Korábbi hírek szerint az üzletember már megszerezte a nyolc éve zárva álló seregélyesi Zichy-Hadik kastélyt és az olajmágnás a József nádor téren is vett egy ingatlant, méghozzá a kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégtől. (Pharaon állítólag a seregélyesi falunapon nyilvánosan meg is jelent – írta a 444.hu.)

Kontrát szerint amennyiben a körözött azonos Pharaonnal, és ezt az amerikai hatóságok megerősítik, természetesen azonnal elfogják, amint Magyarország területére lép. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a férfi nem vásárolt letelepedési kötvényt, hanem vízumot igényelt, amit a magyar fél a schengeni rendszerben is feltüntetett, ám egyetlen ország sem emelt ellene kifogást.

Pharaon a parlamentben is szóba került, a Jobbik vizsgálóbizottság felállítását javasolta, a DK pedig közölte, jelzi az FBI-nak, hogy Orbán szomszédságában az Egyesült Államok által több évtizede körözött férfi van.

A kormány azonban nem csak a személyazonosságot vitatja, de azt is, hogy eddig ne kaphatta volna el az Egyesült Államok Pharaont, ha valóban akarta volna. A Magyar Idők emlékeztetett rá, hogy a férfi egyik pakisztáni érdekeltségével 120 millió dolláros megállapodást kötött a Pentagon, az afganisztáni amerikai támaszpontok üzemanyag ellátására. A céggel a Mol Nyrt. is kötött szerződést.