Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Ha most belépne az országba, letartóztatnák Pharaont

2016.11.03. 14:41

Lázár János egy erről szóló kérdésre a csütörtöki kormányinfón (összefoglalónk itt) azt mondta, Ghaith Pharaon szaúdi üzletember 2014. októberében nyújtott be vízumkérelmet a bejrúti magyar nagykövetségen. Magyarország 6 európai országot hívott fel (Németország, Luxemburg, Spanyolország, Litvánia, Csehország, Svájc) hogy érinti-e a vízum megadása az érdekeiket, emellett azonosítást kért az Egyesült Államoktól és Szaúd-Arábiától.

Egyedül Németországtól érkezett válasz, mégpedig az, hogy nem sérti az érdekeit, Amerika és Szaúd-Arábia nem válaszolt, mondta Lázár.

Ezek után  - a sajtó által egy villavásárlása kapcsán Orbán szomszédjaként emlegetett - Pharaon járt Magyarországon, és folyt is vizsgálat miatta, megnézték, hogy az országban milyen tevékenységet folytatott az üzletember. Az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Lázár felügyelete alatt álló hírszerzés is azt közölte, hogy Pharaon Magyarországon olyan tevékenységet nem végzett, ami sértette volna a nemzetbiztonságot.

Mintegy fél éve, amikor ügy lett Pharaon hazai üzleteléséből - Lázár nem említette, de vélhetően erre a Heti Válasz-cikkre utalhatott - akkor Magyarország újra konzultált az amerikaiakkal, az Interpollal, és a tőlük kért adatokat. A nemzetközi körözési rendszerben ekkor kapott megerősítés, információk alapján, ha ma belépne az országba Pharaon, akkor letartóztatnánk, mert már itt vannak az információk, amik ezt megalapozzák, mondta Lázár János.

Ebből egyébként az következik, hogy az üzletember az elmúlt fél évben, amióta megérkeztek az információk róla a magyar hatóságokhoz, nem járt az országban.

Pharaonról eddig eléggé összevissza nyilatkozatok jelentek meg, kétséges volt, hogy ő egyáltalán ő-e, illetve hogy vett-e villát Orbán mellett. Az ugyanakkor biztosnak tűnik, hogy a jachtját Mészáros Lőrinc mellé sodorta az Adria.

További cikkeinket itt olvashatja az ügyről.