Kíméletlen kiszavazóshow lett a baloldal egyeztetéséből

DBZOL20161023048
2016.11.03. 16:12 Módosítva: 2016.11.03. 22:01
Elkezdődött a baloldali pártok tárgyalása a 2018-as együttműködésről, majd néhány párt számára ma véget is ért. Az Index úgy tudja, az Együtt el sem ment a mai fordulóra, Fodor Gáborékat pedig Gyurcsány Ferenc javaslatára gyakorlatilag kiszavazták a játékból, a Liberálisok a megbeszélés közepén elhagyták a tárgyalóasztalt. Majd utána egy másik résztvevőnek is távoznia kellett.

Kissé felpörögtek az események a baloldal 2018-as összefogásáról szóló többpárti tárgyaláson. A PM, amely most már egyszerűen csak mint Párbeszéd kezdeményezte még október elején, hogy üljenek le tárgyalni a demokratikus ellenzéki pártok az együttműködés módjáról, egész pontosan az előválasztásról, amely a Párbeszéd javaslata.

Múlt csütörtökön meg is ejtették az első fordulót, amelyen már a hozzánk szivárgó információk szerint érezhető volt a feszültség több résztvevő között. A mostani tárgyaláson pedig már látható eredménye is volt a konfliktusoknak.

Többen elhagyták a tárgyalóasztalt, így már most eldőlt, hogy ki nem vesz részt a 2018-as baloldali összefogásában.

Vagyis nemhogy arról nem sikerült megállapodnia a baloldalnak, hogy fognak össze, már arról sem, hogy kivel tárgyaljanak az összefogásról. Így aztán már most 2016-ban eldőlni látszik, hogy a 2014-es nagy baloldal összefogás aligha fog összejönni még egyszer.

A P az egyeztetésre meghívta az összes létező baloldali ellenzéki pártot, sőt, olyanokat is, amelyeknek tagságuk is alig van. A Párbeszédesek helyet kínáltak az asztalnál a következőknek: MSZP, DK, LMP, Együtt, MoMa, Liberálisok, Balpárt (ehhez jött még a Vajnai Attila-féle Európai Baloldal-MMP2006, amelyet először nem hívtak, de aztán mégis ott találhatták magukat az asztalnál).

  • Időrendben az első kieső az LMP volt, amely már a legelején jelezte, hogy nem kíván részt venni ebben a játékban. Szél Bernadett LMP-s társelnök jó korán megüzente, hogy az LMP külön indul 2018-ban, és halad a maga útján.
  • Az Együtt még elment az első fordulóra, ám a mai második fordulóra már csak levelet küldött képviselő helyett. Az e-mailben az állt, hogy most önmaguktól kiszállnak, de majd csatlakoznak, ha teljesítik a feltételeiket, és az MSZP és a DK is kiáll és elkötelezi magát az előválasztás mellett. Eddig ugyanis csak a Párbeszéd és az Együtt tette ezt meg. Amúgy az Együtt szeptemberben a külön indulás mellett döntött, az október 23-i közös tüntetéstől is távol maradt, így az volt a meglepő, hogy az első megbeszélésre elment valaki tőlük.
  • Az első fordulóban a magát elnöki szinten képviselő DK, tehát Gyurcsány Ferenc személyesen jelezte, hogy problémája van a meghívottak körével. Egész pontosan a Fodor Gábor-féle Liberálisok meghívásával nem ért egyet, mivel Fodorék a kvótanépszavazásos Igen-kampányukkal szerinte Orbán Viktort segítették (az igen szavazatok hozzájárultak az érvényességhez). A mostani fordulóban Gyurcsány ismét felhozta ezt a problémát, mire csatlakozott hozzá Bokros Lajos is, így gyakorlatilag a tárgyalás egyik fő kérdése az lett, kik folytathatják.
  • Mivel a mostani fordulóban Gyurcsány fenntartotta a vétóját a Liberálisok ellen, az MSZP pedig neutrális volt a kérdésben, a Liberálisok képviselőinek távozniuk kellett a tárgyalás közepén. Bősz Anett ügyvivő az Indexnek azt mondta, hogy "a tárgyalássorozatot már Gyurcsány Ferenc dominálja", így tulajdonképpen kiszavazták őket a tárgyalásról, a Liberálisok távozni kényszerültek.
  • A Liberálisok távozása után következett a Balpárt. Ők nem sokkal a Liberálisok távozása után távoztak, mivel Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos vétózta a részvételüket (részben ideológiai okokból), az MSZP pedig ezt tudomásul vette - mondta a képviselőjük, Kalmár Szilárd. Így ők biztosan külön indulnak több választókerületben 2018-ban.
  • A tárgyalóasztalnál maradhatott viszont az Európai Baloldal-MMP2006, amely amúgy augusztusban választási megállapodást kötött a Balpárttal. Szóval kérdés, meddig maradnak ott.

Barabás Richárd, a Párbeszéd elnökségi tagja megerősítette az Indexnek a távozásokat, és azt mondta: a párt továbbra is egy nyitott előválasztást képvisel (vagyis nemcsak azok indulhatnak, akik a tárgyalóasztalnál maradnak). "Nem véletlenül hívtunk meg mindenkit, sajnáljuk, ha másoknak konfliktusaik vannak". Barabás szerint nem volt formális döntés, kézfelemeléses kiszavazás az egyes résztvevőkről, mindenki végül is önmagától távozott.

A helyzet tehát úgy áll, hogy a PM által életre hívott előválasztás-tárgyaláson már csak a következők maradtak: MSZP, DK, Párbeszéd, MoMa (Bokros Lajos), Európai Baloldal (Vajnai Attila). Ebben még mindig ott van a két legfajsúlyosabb szereplő, vagyis az MSZP és a DK.

Továbbra is kérdés azonban, lesz-e ebből előválasztás, és azon ki vesz részt. Illetve kérdés, hogy mit kezdenek az asztalnál maradt résztvevők az asztaltól távol maradó pártokkal, pártocskákkal, ha azok valóban külön indulnak 2018-ban.

(Borítókép: Ujhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselője, Molnár Gyula az MSZP elnöke, Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnöke, Kunhalmi Ágnes az MSZP budapesti elnöke, Gyurcsány Ferenc a DK elnöke, Vajda Zoltán az Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője és Székely Sándor a Szolidaritás elnöke (b-j) a baloldali ellenzéki pártok kormányellenes tüntetésén a Blaha Lujza téren 2016. október 23-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)