Lázár: Reálisnak látom, hogy 40 százalékkal nőnek a bérek

2016.11.03. 13:47

Lezárult az alaptörvény-módosítás szövegezése, és "minden akadály elhárult az elől", hogy az Országgyűlés november 8-án napirendre tűzze a témát, mondta Lázár János miniszter a 68. kormányinfón csütörtökön. Hozzátette, ismeretei szerint a szöveg megfelel több ellenzéki pártnak is. "Minden ellenzéki képviselőtársamat arra kérem, hogy szavazza ezt meg".

Abban reménykedünk, hogy ez sikerülni fog,

fogalmaz a miniszter.

Lázár kifogásolja, hogy Ausztria meghosszabbította a határellenőrzést, szerinte ezzel súlyosan sérül a közös Európa elve. A következő hetekben a kormány arra készül, hogy a szlovák elnökségnek elkészítse a javaslatait a bevándorlási ügyben, amelynek fő elemei:

  • ne legyen kötelező kvóta, betelepítés
  • álljon vissza schengeni ellenőrzés Görögországban és Olaszországban

Lázár azt is mondta, hogy hazugságnak tartja a kormány az Európa Tanács jelentését, amely szerint a magyar hatóságok esetenként nem megfelelően bántak a menedékkérőkkel. A jelentés állításai nem igazak - jelentette ki, szerinte politikai elfogultság állhat a dokumentum mögött.

A kormány többször is kérte az igazságügyi tárcát, hogy vizsgálja meg azokat a jelentéseket, amelyek próbálják elmarasztalni Magyarországot a bevándorlókkal kapcsolatos bánásmód miatt. A minisztérium álláspontja szerint ezek az állítások nem fedik a valóságot - közölte.

Aktuális kérdések: rendőrgyilkosság és bérek

bőnyi gyilkosságról újságírói kérdésre azt mondta Lázár, hogy a nemzetbiztonsági bizottságnak meg kell hallgatnia a BM munkatársait, majd a nemzetbiztonsági kabinetnek kell eldöntenie, vizsgálja-e az ügyet.

Lázár az Origo kérdésére azt mondta, reálisnak látja, hogy pár éven belül 40 százalékkal nőnek majd a bérek. Azt mondta, az ország 2015-ig alacsony bérekkel tudott versenyképes maradni. Ennek vége, ez tarthatatlan, mondta. A gazdaság erős, ha jó minőségű a magyar munkaerő, ha kereslet van rá, akkor ez együttesen bérnövekedést indukál. "Van olyan javaslat" a kormány asztalán, hogy

nagy minimálbérnövekedés jöjjön,

tette hozzá.

Lázárt kérdezték a szaúdi üzletemberről, a hírek szerint Orbán szomszédságában villát vásárló, az Interpol által körözött Pharaonról is, a választ  külön cikkben foglaltuk össze .

A gazdaság remek, a bürökrácia csökken

A miniszter ismertette az elmúlt időszakban elkészült törvényeket, például az adóbürökrácia-csökkentőt. A kormány közben elkezdte begyűjteni a javaslatokat tartalmi kérdésekben, például a VOSZ szelektív járulékcsökkentést akar, bővíteni az atipikus foglalkoztatás lehetőségeit, a vendégmunkások alkalmazásának könnyítését. Jön egy konzultáció munkaadók-munkavállalók között, hogy mi legyen a járulékcsökkentéssel, bérnövekedéssel, mondja Lázár.

A járulékcsökkentést az erős gazdaság alapozza meg, mondja Lázár, erre utaló jelként arról beszélt, hogy 11,6 százalékról  4,9-re csökkent a regisztrált munka nélküliek aránya, illetve történelmi mélypontra csökkent az államháztartási hiány.

A bürökráciacsökkentés eredményeit sorolva azt mondta, 2015-ben a nyolcmillió felnőttnek 19 millió lezárt ügye volt a magyar állammal szemben, 2016 első félévében már több mint 11 millió. "Ma, aki az államhoz fordul, 85 százalékban 8 napon belül választ kap rá. 2014-ben ez az arány 44 százalék volt."

Tervek, tervek, tervek

Néhány napirendi pont a következő kabinetülésekről:

  • Kárpát-medencei óvodafejlesztési program jön
  • Korai iskolaelhagyás elleni cselekvési terv jön
  • Digitális jólét programról szóló jelentést tárgyal
  • Kijelölik, hol valósuljanak meg Makovecz félbemaradt tervei
  • Állami kockázati tőkealapokról jelentés készül
  • Közfoglalkoztatásból való kivezetésről terv készül

Lázár egyébként azzal kezdte a 68. kormányinfót, hogy a Népszavának interjút adott, és reméli, hogy ezzel megoldotta azt a problémát, hogy a lap "hitelességi kérdések" miatt jelenleg nem vesz részt a kormányinfón. Azt nem árulta el, hogy miket mondott az interjúban.

(Borítókép: Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: Máthé Zoltán/MTI)