Pruck szerint is ő van az 56-os fotón

2016.11.03. 22:22

A hvg.hu megtalálta azt az 1982. február 13-i Népszabadságban megjelent interjút, amelyet Szabó László, a Kékfény akkori műsorvezetője készített Pruck Pállal, azzal a fiatal 56-os forradalmárral, akit kamaszként kapott le a Life magazin fotósa. Az interjúban a pecsenyekacsát tenyésztő Pruck is azt állítja, hogy ő szerepel a fotón és visszaemlékszik a készítés körülményeire is.

Az ügy csak annyiban érdekes, hogy komolyan felmerült a gyanú, a Schmidt Mária történész által vezetett 1956-os Emlékbizottság összekeverhette a neveket az 1956-os emlékév alkalmából a fővárosban is kirakott plakátokon, és Pruck helyett Dózsa László nevét tették mellé.

Pruck Pál rokonai szerint Pruck szerepel fotón, a Life-ban is az ő neve állt alatta, Dózsa szerint viszont ő az, de "kegyeleti okokból" lemond arról, hogy az ő neve szerepeljen a plakátokon. A vitába aztán maga Schmidt Mária is két lábbal beleszállt, a történész úgy érvelt, hogy a fotón Dózsa van, amit az is bizonyít, hogy Dózsa felismerte magát a képen, másrészt Pruck egy bűnöző volt, szemben Dózsával, aki meg egy hős.

A Népszabadságos interjúban Pruck valóban mesél arról, hogy 17 évesen már egy galeri tagja lett, ahol autólopásokban vett részt, majd Aszódra, alighanem az aszódi javítóintézetbe került. Gépkocsivezető lett belőle később, megnősült, tyúkokat, kacsákat, disznókat tenyésztett. De mesél a fotósról is, aki a forradalom idején ott járt, és aki feltehetőleg lekapta őt.