Feltört emailekből derült ki, Putyin jobbkeze intézhette Jobbik-fejesek vízumait

DKOKO20111029006
2016.11.03. 17:55 Módosítva: 2016.11.03. 18:55
„Kérjük az Ön közreműködését többszöri belépésre jogosító egy éves vízumok kiadásában", így kezdődik az a vízumkérelem, ami Vlagyiszlav Szurkov, Putyin orosz elnök befolyásos tanácsadójának emailfiókjában landolt, majd hackereknek köszönhetően az internetre kikerült. A kérelmezők jobbikos politikusok, köztük a pártigazgató, Szabó Gábor. Aki azt mondja, már el is felejtette, hogy van orosz vízuma.

Ez nem igazán a Jobbik napja. Csütörtök reggel kiderült, hogy Gyöngyösi Márton, a párt első számú külpolitikusa az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU által üzenőfüzetként használt Hídfő.ru "újságírójával" találkozott kétszer is. Délutánra pedig a Jobbik pártigazgatója az Index kérdésére elismerte, valódiak lehetnek azok a vízumigénylések, melyek Vlagyimir Putyin hírhedt tanácsadója, Vlagyiszlav Szurkov feltört levelezésének ma közzétett dokumentumaiból kerültek elő.

Két jobbikos vízumairól, Szabó Gáboréról és Szaniszló Adriennéről van szó. Előbbi a Jobbik pártigazgatója, utóbbi pedig a frakció külügyi munkatársa, az egykori hírhedt Echo TV-s műsorvezető lánya.

Szurkov, az orosz Habony Árpád

2016 októberében ukrán hackerek egy csoportja elkezdte közzétenni azt a több mint egy gigabyte-nyi levelezést és dokumentumot, ami állításuk szerint Vlagyiszlav Szurkov feltört emailfiókjából származik. Szurkov egy „Ivan Ivanov" álnevű fiókból intézte levelezését, ezt találták meg a hackerek. A "Surkov leaks", vagyis a feltört levelezés legfrissebb adagját csütörtökön tették közzé az interneten.

A Kreml szürke eminenciásáról épp a minap közöltünk egy hosszú portrécikket. Szurkov a Szovjetunió összeomlása utáni Oroszország talán legmeghatározóbb politikai szereplője, aki nemcsak hatalomra segítette Putyint, de az orosz elnök a leválthatatlannak tűnő pozícióját is neki köszönheti – írtuk. Az afféle orosz Habony Árpádként ügyködő Szurkov a dezinformáció, a politikai színház, a médiamanipuláció nagymestere.

A Kreml még mindig ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy Szurkov nem használ emailt, de a dokumentumok eléggé valószínűsítik, hogy Ivan Ivanov fiókja tényleg az álnevekhez amúgy is vonzódó Szurkové volt. A hackerek olyan tárgyalásemlékeztetőket, napirendeket, törvényjavaslatokat találtak, amihez csak Szurkovnak lehetett hozzáférése. A tanácsadó rendszeresen levelezett az ún. Donyecki Népköztársaság, az egyik ukrajnai szakadár bábállam vezetőivel, sőt jelentéseket is kapott tőlük. Az emailek között Ukrajna felosztásának terve is szerepel, egy komplett alkotmánymódosítás, valamint egy donbasszi szabadkereskedelmi terület kialakításának terve is

A nyugati vezetők már az emailfeltörés előtt is meg voltak győződve róla, hogy Szurkov találta ki és vezényelte le Kelet-Ukrajna orosz megszállását, ezért azonnal fel is került a nyugati szankciós listára: az USA-ból és az EU-ból egyaránt ki van tiltva. De Szurkov nem csak a Krím megszállása körüli orosz színjátékot tervezte meg, az ő portfoliójába tartozik az orosz álellenzéki pártokkal és álcivil mozgalmakkal való sakkozás éppúgy, mint a Kreml-barát külföldi pártok és szervezetek ügyeinek figyelemmel követése. 

Utóbbira szolgáltatott újabb bizonyítékot az a csütörtöki emailadag is, melyben a Jobbik pártigazgatójának, a szervezet valódi agyának és motorjának tartott Szabó Gábornak a neve is felbukkan.

Kérjük az Ön közreműködését

A feltört levelek között szerepel az a 2015. május 19-i is, melyet egy bizonyos Bondarenko (valószínűleg Oleg Bondarenko, mivel ez a kontaktnév többször felbukkan Szurkov levelezésében) küldött Szurkovnak. A levél tartalma egy csatolt dokumentum, amit Bondarenko bármilyen kommentár hozzáfűzése nélkül továbbított Putyin tanácsadójának. Az orosz dokumentum tartalma (saját fordításban) a következő:

Kérjük az Ön közreműködését többszöri belépésre jogosító egy éves vízumok kiadásában Orosz Föderáció területére való beutazáshoz, a kapcsolatok erősítése és fejlesztése céljából Magyarországgal az alábbi magyar állampolgároknak.

Majd Szabó Gábor és Szaniszló Adrienn személyes adatai, többek közt útlevélszámuk szerepel, melyet természetesen kitakartunk:

CwVd5uBXEAIiBDR

Szabó Gábor a Jobbik alapítója és hosszú idő óta pártigazgatója, a párt második legfontosabb embere, Vona Gábor hatalmának legfőbb támasza. Ahogy idén nyáron a Novák Előddel való leszámolás idején írtuk, a Jobbikot azért nem fenyegeti az a veszély, hogy Novák sértett emberként esetleg megsemmisítő erejű terhelő információval állna elő, mert az igazán nagy titkokat csak két ember, Vona és Szabó ismeri. 

Szaniszló Adrienn a Jobbik frakciójának külügyi munkatársa, mellesleg Szaniszló Ferenc volt Echo TV-s műsorvezető lánya, aki édesapja orosz kiküldetése idején, Moszkvában született. Mivel 2014-ben a donyecki és luganszki szakadár „népköztársaságokban” tartott ál-népszavazásokon Gyöngyösi Márton és Szaniszló Adrienn is részt vett „megfigyelőként", vagyis segített legitimálni a Kreml agresszióját, később több száz politikussal és újságíróval együtt őket is kitiltották Ukrajnából.

Gyöngyösi Márton és Szaniszló Adrienn Oroszországban
Gyöngyösi Márton és Szaniszló Adrienn Oroszországban
Fotó: Facebook

Az a megfogalmazás a jobbikos vízumkérelemben, miszerint „kérjük az Ön közreműködését", egyértelműen arra utal, hogy a kérelmet megfogalmazó személy tudatosan fordult egy magasabb, befolyásosabb szereplőhöz a hétköznapi polgárok számára megszokott normális ügymenet helyett. Anton Shekhovtsov, a szélsőjobboldal és a Kreml kapcsolatát vizsgáló elemző szerint az az intézmény, amelyik közvetíthette a jobbikosok kérését, a moszkvai Stratégiai Kommunikációs Központ (ASC) lehetett. Ennek a vezetője az az Oleg Bondarenko, aki a vízumkérelmet Szurkovnak továbbította. Az ASC külföldi szakértői között Magyarországról a kémkedéssel gyanúsított jobbikos Kovács Béla, valamint Stier Gábor, a Magyar Nemzet külpolitikai újságírója is megtalálható

A pártigazgató végül nem utazott Moszkvába

Természetesen megkerestük kérdéseinkkel a Jobbikot is, ahol rövid időn belül és készségesen válaszoltak. Maga Szabó Gábor, a pártigazgató reagált. Válaszából kiderül, a vízumigénylés valódi, a vízumot meg is kapta, azt azonban – legalábbis Szabó részéről – nem követte végül oroszországi kiutazás. A pártigazgató szerint a vízumbeszerzést nem ő, hanem Szaniszló intézte. Eredeti céljuk az lett volna, hogy oroszországi kampányokat tanulmányozzanak.

Azokra a kérdéseinkre viszont, hogy a vízumkérelemmel a jobbikosok pontosan kihez fordultak, és szerintük az hogyan landolhatott végül Szurkov emailfiókjában, tőle nem kaptunk választ. A pártigazgató állítása szerint erről nincsenek információi.

Szabó Gábor teljes válasza

„Kérdése elolvasása után először nekem is utána kellett néznem, hogy van-e az útlevelemben orosz vízum, s tényleg van, amelyről őszintén szólva már el is felejtkeztem, mert soha nem is használtam. Emlékeim szerint a 2015-es év folyamán felmerült Szaniszló Adrienn külügyes munkatársunk és a köztem való beszélgetések során, hogy jó lenne majd megtekintenünk oroszországi önkormányzati vagy esetleg kormányzósági kampányokat kint Oroszországban a helyszínen. Szaniszló Adrienn vállalta, hogy a tervezett utazáshoz, utazásokhoz beszerzi a szükséges vízumot, hiszen nekem nem volt akkor már diplomata útlevelem. Az adataimat megadtam neki, minden továbbit ő intézett, ennek részleteiről nincsenek információim, de nem is nagyon érdekeltek az ügyintézés részletei akkor. A vízumot megkaptam, mely 2015.08.12-től 2016.05.16-ig volt érvényes, amelyet soha nem használtam ki, nem mentem a segítségével Oroszországba, mivel 2015 őszére alább hagyott az eredeti érdeklődésem az oroszországi kampányok iránt. Amióta ez a vízumom meg volt, egyszer jártam csak külföldön, 2015 szeptemberében a horvátországi Pélmonostoron a röszkei összetűzés után két nappal.″

(Borítókép: Vona Gábor pártelnök és Szabó Gábor a párt országos választmányának újraválasztott elnöke sajtótájékoztatót tart a Jobbik nyolcadik országos kongresszusát követően, 2011. október 29-én. Fotó: Kollányi Péter/MTI)