Újlipótvárosi fa lett a 2016-os Év fája

2016.11.03. 19:48 Módosítva: 2016.11.03. 19:53

18 ezer szavazat érkezett az Év Fája verseny idei jelöltjeire a hazai fordulóban. A Jászai Mari tér legszebb platánja 3545 szavazattal nyerte meg a 2016-os versenyt, amit 2010 óta szervez meg az Ökotárs Alapítvány. Idén közel 40 jelölt indult a versenyen, a szakmai zsűri nyáron választotta ki azt a 12 döntős fát, a közönség online szavazással választhatta meg kedvencét szeptember 5. és október 16. között. A Hős Fa címet idén A Városliget hős platánja nyerte el, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a ragályi Öreg tölgy kapta - közölte a versenyt szervező Ökotárs Alapítvány.

A hazai győztes részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, aminek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen eddig háromszor nyert magyar fa - legutóbb tavaly a bátaszéki molyhos tölgy -, két alkalommal pedig második helyezést értünk el.

Az idei hazai verseny döntősei helyezési sorrendben:

 1. A Jászai Mari tér legszebb platánja - 3545 szavazat
 2. A vándorló fák - 3107 szavazat
 3. A mi kedvencünk a kéttörzsű korai juharfa - 3058 szavazat
 4. A Városliget hős platánja - 1818 szavazat
 5. Hajdúszoboszlói millenniumi tölgy -1557 szavazat
 6. Arany János kőrisfa - 1497 szavazat
 7. A zalaszentgróti Batthyány kastély Három testőre - 963 szavazat
 8. Ragályi Öreg tölgy - 774 szavazat
 9. Gerlai galagonyafa - 528 szavazat
 10. Vörös tölgy az Árnyaskert Óvodában - 491 szavazat
 11. Balaton idős hársa - a Szerelmesek fája - 302 szavazat
 12. A kunbaracsi tölgy - 269 szavazat

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát, melynek érdekes története van. Idén először győzött fővárosi fa a mindent eldöntő közönségszavazáson.

Fifi néni is figyelgette

A 2016-os év győztesét, a Jászai Mari téri platánt 1936-38 körül ültették el a téren, amit eredetileg 1903-ban parkosítottak, és sokáig a Rudolf tér nevet viselte. 1950-ben kapta a terület a Jászai Mari tér nevet, az egyik legnagyobb magyar tragika emlékére, a színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából. Az itt álló faóriás az ország egyik leglátogatottabb faegyede, képét számtalan családi album őrzi az alatta megpihenő családtagok képmásaival. Radnóti Miklós özvegye, Fifi néni, a XIII. kerület díszpolgára évtizedeken keresztül figyelte lakásának ablakából a platánfa sorsát. Sokszor felidézte magában azoknak a napoknak az emlékét, amikor fiatal házasokként a ma már öreg platán árnyékában sétáltatták kutyájukat Radnóti Miklóssal, és „piknikeltek”, ahogyan ők nevezték egyik kedvenc kikapcsolódásukat.

Veszélyben lévő fák

A Hős Fa címet kiérdemlő “A Városliget hős platánja” egyike a park első és legidősebb platánjainak, sokak kedvenc fája a Ligetben. Azt az életérzést és hangulatot testesíti meg, ami miatt a budapestiek valójában szeretik a Városligetet. Emellett egyike azon ligeti fáknak, amik veszélyben lehetnek a Liget beépítési munkálatai miatt, ugyanis egy új sétány a helyére, vagy a közvetlen közelében épülne meg, jelenlegi zöldterület helyén. Ez a hatalmas platán szimbolizálja azt a Városligetet, amit a budapestiek szeretnek és szeretnének a jövőben is - írja az Ökotárs.

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A döntősök madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba.

2015-ben a bátaszéki öreg tölgy nyerte meg ezt a versenyt, majd aztán óriási sikerrel az európai fordulót is. • Hírek
 • Csok