Aranysakált lőttek Besenyszögnél

2016.11.04. 12:44

November elsején hajnalban nem mindennapi lövés dördült el Besenyszög határában. Szabó Zsolt sportvadász elejtett egy aranysakált, amire még nem volt példa a besenyszögi vadásztársaság életében. 

Sokan gondoltuk azt, csak idő kérdése, hogy nálunk is terítékre kerüljön az első aranysakál

- idézte a társaság egyik tagját a Szoljon.hu. Fejes Zoltán szerint a környező vadásztársaságoknál már mindenhol elejtettek egy-egy példányt, "sőt, van ahol többet is". A besenyszögiek nem örülnek az újabb ragadozófaj megjelenésének, mert azt mondják, jelenleg nagyon jó az őzállományuk. 

De térjünk vissza kicsit Szabó Zsolt találatára. A Vadaszlap.hu-n megjelent beszámoló szerint a vadász pirkadatkor egy egyedül vágtató őzgidára lett figyelmes, ami "az ártéri dzsungelből tartott a kukoricába". Pillanatokkal később Szabó két, az őz után "furcsán suhanó" állatra lett figyelmes, akik közül az egyik láthatóan nagyobb volt, mint a másik.

Rögtön tudatosult benne: ezek sakálok!

- folytatta a sztorit a Vadászlap.

A következő másodpercekben a két állat megtorpant, majd a nagyobbik bevetette magát a tengeribe. A kisebbik viszont tétovázott, ez lett veszte. Vadászt és zsákmányát itt meg is lehet tekinteni

Visszatért, és egyre nagyobb területen hódít

A nádifarkasnak vagy toportyánféregnek is nevezett aranysakál megjelenése Besenyőszögnél egyértelműen jelzi, hogy a ritka ragadozó terjeszkedik Magyarországon. Az aranysakál őshonos volt nálunk, de a múlt század közepére olyannyira megritkult az állomány, hogy 1942-től a rendszerváltásig nem lehetett találkozni velük az országban. Azóta rohamosan bővül a populációjuk, helyenként komoly károkat okozva a vadgazdálkodóknak. De mit jelent mindez hosszútávon? Két éve helyszíni megfigyeléssel egybekötve jártuk körül a témát